Planen som ska skrämma Putin

Senaste nyheterna om Nato

Planen som ska skrämma Putin Senaste nytt om Nato

Planen som ska skrämma Putin - Vladimir Putin ska avskräckas från angrepp i Sveriges närområde.

Försvarsmakten deltar därför med sex Jasplan, en korvett, en ubåt och en amifibiebataljon i den Natoledda övningen Baltops på Östersjön.

-Vi utgår från vad vi tror är bäst för Sverige, säger försvarsminister Peter Hultqvist, som följer övningen noga.

Samtidigt avslöjar Svenska Dagbladet att en marinövning i Stockholms skärgård i april fick avbrytas efter ubåtslarm.

I början av veckan undertecknade Sverige och USA en avsiktsförklaring för samarbete på försvarsområdet. Avsiktsförklaringen omfattar fem områden: interoperabilitet, övningar och utbildning, materielsamarbete, forskning och utveckling, samt multinationella operationer.

Avsiktsförklaringen skrevs under i Washington av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och den amerikanske försvarsministern Ashton Carter, uppger Regeringskansliet.

Ryssland är inget hot för Sverige i dag, säger Peter Hultqvist. Men under årets stora multinationella militärövning Baltops, vilket står för Baltic Operations, som inleddes i fredags, är det Rysslands aggression och president Vladimir Putins oberäknelighet som står i fokus.


"Det är Nato som bjuder in"

Officiellt är huvudsyftet med övningen att "träna enheters uppträdande i större multinationella styrkesammansättningar som tillsammans kan skapa stabilitet och säkerheten i områden kring Östersjön".

Men det är ingen tvekan om vem som spelar rollen som fiende.

- Som det säkerhetspolitiska läget ser ut så är det ju så att det ligger en säkerhetspolitisk balanserande signal i Baltopsövningarna, konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist lite kryptiskt.

Varför är inte ryssarna inbjudna att delta i övningen?

- Det är Nato som bjuder in i de här sammanhangen, och de gör detta tillsammans med partnerländerna.

Hur ser du på att övningen leds av USA och Nato i år?

- Vi deltar ju i det här utifrån en partnerskapsposition, och utifrån den säkerhetspolitiska linje som vi har med militär alliansfrihet som utgångspunkt. Det är 24:e gången som vi bidrar, men vi deltar inte i kollektivt självförsvar.

Men det är inte problematiskt att Nato leder övningen?

-Nej.

Vad säger du till de som menar att den här övningen kan provocera Ryssland?

Försvarsministern menar att Ryssland inte utgör ett hot mot Sverige i dagsläget.

- Det föreligger inget omedelbart militärt hot mot Sverige. Det är inte detsamma som att man kan utesluta kriser i vårt närområde i en framtid, men några omedelbara hot av det där slaget ser jag inte, säger Peter Hultqvist.

Men den bilden delas inte av vice statsministern, det nya MP-språkröret Isabella Lövin. I torsdags fick hon frågan av Expressens K-G Bergström om Putins Ryssland utgör ett hot mot Sverige. Svaret kom snabbt:

- Ja.

Nu skriver Svenska Dagbladet att en marinövning i skärgården utanför Sockholm i april avbröts utan närmare förklaring. Men det verkliga skälet ska ha varit "indikationer om främmande undervattensverksamhet". Uppgiften bekräftas för SvD av Försvarsmakten.

Man vill dock inte uppge om man kommit fram till vad det handlade om.


Tre observationer i skärgården

Enligt SvD gjordes tre observationer i övningsområdet den 21-24 april i år. Först ska en militär enhet ha sett vad som skulle kunna vara ett ubåtsperiskop på Norstensfjärden norr om Huvudskär.

Dagen därpå ska en civil person ha iakttagit ett svart föremål som liknade en "uppochnervänd eka" vid Djuröbron. Enligt vittnet försvann föremålet ner i vattnet. Slutligen ska, enligt SvD:s uppgifter, en militär enhet ha observerat ännu ett eventuellt ubåtsperiskop. Detta var vid Svarta och Gula grund i östra delen av Norstensfjärden.

Vid den pågående Baltopsövningen deltar svenska Försvarsmakten i år med bland annat en amfibiebataljon, en korvett, en ubåt, sex JAS-plan och flygstridsledning ur 1:a stridsledningsbataljonen.

Totalt deltar drygt 6 000 soldater från 17 länder.

Parallellt med Baltops genomförs också den stora Anakondaövningen i Polen, där Natos allierade och partners ska träna beredskap och samordning. I den övningen deltar totalt 25 000 personer, varav knappt 200 är svenskar.


"Risken ökar hela tiden"

Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Stig Henriksson protesterar mot övningen som han menar bidrar till "en övnings- och rustningsspiral i vårt närområde".

- Det vet vi av erfarenhet att det får motsvarande signaler från andra hållet. Så risken för incidenter och olyckor ökar hela tiden, säger han till Sveriges radio.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som i torsdags besökte Tysklands förbundskansler Angela Merkel, försvarar militäralliansens agerande:

-Vi stärker alliansens försvar, inte för att provocera utan för att undvika konflikter i framtiden. Vi vill inte ha någon konfrontation med Ryssland.

Lektorn i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, Jacob Westberg, konstaterade i samband med Baltops förra året att "signalen är menad att uppfattas som att Sverige inte ger efter för den form av skrämseldiplomati som en del av det ryska agerandet kan tolkas som, till exempel kränkningarna av vårt luftrum för att skrämmas.


Räknar med att Putin ska svara

Många räknar med att Vladimir Putin ska svara på den nu pågående övningen.

- Putin kommer att vilja och behöva visa för det ryska folket att man gör något, säger Expressens försvars- och säkerhetspolitiska krönikör Carl Bergqvist, också känd som Wiseman.

Enligt Bergqvist finns flera tänkbara scenarion den närmaste tiden: Beredskapsövning i västra Ryssland, beredskapsövning för robottrupperna (kärnvapenförbanden) och/eller möjlig markering med flyg och marinstridskrafter i Östersjön.

- Det sista är dock kanske det mest förväntade från de i övningen deltagande ländernas håll, så det är fullt möjligt att man inte vill bekräfta det utan i stället göra något mer överraskande och någon annanstans, säger Carl Bergqvist.

Källa - 2016-06-08 23:50

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+