Politiker i Europa häpnar över Boris Johnsons bluff

Senaste nyheterna om Nato

Politiker i Europa häpnar över Boris Johnsons bluff - Boris Johnson påstår att han förhandlar för fullt om ett nytt brexitavtal och att hans motståndare på hemmaplan försöker sabotera samtalen. Runtom i Europa häpnar politiker över hans lögner.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

 

BRYSSEL I ett videoinspelat tal till nationen på Twitter levererar Boris Johnson, apropå att han inte får med sig det brittiska parlamentet på sin benhårda linje att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober och inte en sekund senare, med eller utan brexit(skilsmässo-)avtal, en förbluffande svada:

"Under de senaste fem veckorna har jag förhandlat för att skaffa oss ett nytt avtal. EU-ledarna var villiga att förhandla ett nytt avtal, eftersom de visste att vi kommer att lämna den 31:a oktober, med eller utan avtal", säger Johnson utan att blinka in i kameran.

Johnson förklarar sedan uppretat att hans politiska motståndare nu vill att han ber "Bryssel" om en förskjutning av brexit till år 2020 eller så lång tid som "Bryssel" kan tänkas begära.

Corbyn and his friends in Parliament don’t trust you to make this decision - but I do. Let’s put it to the people:… https://t. co/Dv5jjswyFx

Politiker, förhandlare och EU-reportrar som följer brexit-proceduren noggrant kunde inte annat än att sucka högt över klippet. Att Johnson är en dokumenterad lögnare - han skrockar själv förtjust över de hittepå-nyheter om EU som han spred under sin tid som korrespondent i Bryssel för tidningen Daily Telegraph - är vida känt. Men rapporterna om att han och hans regering firar stora triumfer vid olika förhandlingsbord i Bryssel är så magstarka att en utredning är på sin plats.

Det är en absurd benämning, eftersom den sjabblar bort det faktum att avtalet slöts mellan regeringen i London och hela 27 andra länders regeringar. Det är Theresa Mays - men också Stefan Löfvens, Emmanuel Macrons, Leo Varadkars och alla andra EU-länders stats- och regeringschefers avtal, om man så vill. Och det är inte en semantisk petitess i sammanhanget: det innebär att det i Dublin och i hela 26 länder på denna sida av den engelska kanalen kan finnas invändningar mot att skrota avtalet från november. Britterna kan inte själva välja vad de vill ha för brexit - Mays eller Johnsons.

Att Johnson konstant reducerar 27 länder till, lite luddigt, "Bryssel" är smart men ohederligt. Så slår han i sina väljare att brexitstriden berör två parter - Storbritannien och "EU" - och inte 28 parter. Och att striden står mellan hans regeringen och nån grå byråkrattyp i Bryssel, en Juncker eller Barnier, och inte mellan honom och 27 länder som faktiskt är gamla allierade handelspartners, politiska vänner och, inte minst, flera försvarsvänner i Nato.

De 27 andra EU-länderna har aldrig gått med på att riva upp och förhandla om brexitavtalet. Angela Merkel sade i somras att hon gärna lyssnade på förslag till alternativ till den så kallade backstopen i brexitavtalet, som handlar om att undvika bråk längs gränsen mellan Nordirland och Irland, men att brexitavtalet ligger där det ligger.

Ändå säger alltså Johnson att han förhandlat i fem veckor.

"Det är inte för att man sänder några personer till Bryssel för att dricka lite kaffe som man kan säga att man förhandlar. Förhandlingar handlar om att lägga förslag på bordet, diskutera detaljerna och försöka få en överenskommelse", sade den belgiske EU-parlamentarikern Philippe Lamberts, som är medlem i ett särskilt utskott som följer brexitförhandlingarna, till den brittiska tv-kanalen Channel 4.

"Men han (Johnson) är inte intresserad av en överenskommelse. Det han är intresserad av är att ge illusionen av att han minsann förhandlar med gott uppsåt - men med dåliga människor. Så att om det till slut blir oordning och kaos på grund av brexit, ja då kan han säga ’jag försökte, men de där jävla européerna ville inte förhandla’", fortsatte Lamberts.

Diplomater i Bryssel meddelade i slutet av förra veckan att Johnsons regering inte har lagt fram ett endaste förslag på alternativ till backstopen, och att de inte har sett ett enda bevis för att den brittiska regeringen ens arbetar på några backstopförslag.

I helgen som gick sade Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian att Frankrike inte går med på nya uppskjutningar av brexit.

Tf

Källa - 2019-09-09 18:37

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+