Putin markerade mot finskt Natomedlemskap

Senaste nyheterna om Nato

Putin markerade mot finskt Natomedlemskap Senaste nytt om Nato

Putin markerade mot finskt Natomedlemskap - Rysslands president besöker i dag Finlands president Sauli Niinistö för första gången på tre år. Mot bakgrund av Rysslands agerande i Ukraina har besöket ifrågasatts av bland andra tidigare försvarsministern Karin Enström (M).

Mötet äger rum på den finska presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal. Senast de två presidenterna möttes var i Moskva i mars. Putin var i Finland senast för tre år sedan, innan Ukraina-krisen bröt ut.

Besöket beskrivs som informellt möte. Experter som nyhetsbyrån FNB har pratat med väntar sig inte några större utspel, men enligt dem visar besöket att Ryssland vill börja normalisera umgänget med EU.

Krisen i Ukraina, situationen i Syrien, Mellanöstern och Turkiet samt Rysslands relationer med Storbritannien efter brexitomröstningen utträde ur EU uppges stå på agendan.

Vid ett säkerhetspolitiskt forum på Gullranda i juni ifrågasatte tidigare försvarsministern Karin Enström Niinistös förestående möte med Putin.

- Vi har fortfarande en illegal annektering av Krim och aggressioner i östra Ukraina. Då tycker jag att det är en olycklig signal att det är "business as usual". Finland gör sina egna val, men det är viktigt att vi är tydliga mot Ryssland att vi inte accepterar det här beteendet, säger Karin Enström till TT.

- I den situation vi är i har jag väldigt svårt att se att, till exempel, Sverige skulle kunna ta emot Putin. Jag skulle vara väldigt kritisk till ett sådant besök, säger Enström.

Niinistö försvarade då mötet med att Finland behöver föra en dialog med Ryssland med tanke på att de delar en lång landsgräns.

En grupp aktivister planerar via Facebook en demonstration i Nådendal mot Putin i samband med mötet, skriver FNB.

Källa - 2016-07-01 05:11

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+