Putins framgångar bara fortsätter

Senaste nyheterna om Nato

Putins framgångar bara fortsätter - Vladimir Putin har en lyckad vecka bakom sig. Först Donald Trumps dunderseger och så helgens presidentval i Bulgarien och Rumänien som vanns av öppet pro-ryska kandidater - i spåren av jäsande missnöje med EU.

BONN Nästan ett årtionde efter Bulgariens EU-medlemskap är stämningen i landet i botten. Korruptionen håller landet i järngrepp. Enligt Transparency International är Bulgarien det mest korrupta landet i EU. Ekonomin växer men i EU:s välfärdsliga ligger Bulgarien i botten.

Detta är grogrunden för ett växande missnöje med EU. Sedan 2007 har stödet för EU rasat från 60 procent till rekordlåga 48 procent. Samtidigt har i dag drygt 50 procent av tillfrågade en positiv syn på Ryssland.

På denna våg rider den 53-årige före detta flygvapenchefen Rumen Radev, en politisk nykomling som stöds av det oppositionella socialistpartiet. Rumen Radev som är stridspilot och fortfarande flyger ryska MiG-29 i våghalsiga uppvisningar fick i andra valomgången på söndagen 59 procent av rösterna.

Hans utmanare Tsetska Tsacheva från det styrande borgerliga partiet Medborgare för Bulgariens europeiska utveckling, GERB, fick inte mer än 36 procent. Som en reaktion på den svidande förlusten meddelade premiärminister Bojko Borisov, som också är partiledare för GERB, att han avgår. Bulgarien väntas nu gå mot nyval i början av nästa år.

Även söndagens val i Moldavien ledde till en seger för den pro-ryske kandidaten Igor Dodon som i valrörelsen uttalat sig för en folkomröstning om den fortsatta utrikespolitiska kursen - ett val mellan EU eller medlemskap i den av Ryssland dominerade Eurasiska ekonomiska unionen.

Drygt 52 procent röstade på Igor Dodon som är chef för socialistpartiet och fram till 2011 var medlem i kommunistpartiet. Den pro-europeiska kandidaten Maia Sandu som har stort stöd i Bryssel och i många av huvudstäderna i EU fick knappt 48 procent.

Resultatet visar hur splittrat landet är. Medelklassen och de unga välutbildade väljare i huvudstaden Chisinau uppskattar EU och framför allt visumfriheten. På landsbygden går däremot Igor Dodons budskap hem att sju år av närmade till EU inte har lett landet ut ur fattigdomen. Där har många drabbats hårt av de ryska handelsrestriktionerna för jordbruksprodukter som infördes när Moldavien 2014 skrev under ett associationsavtal med EU.

Igor Dodon är en klar motståndare till ett eventuellt Nato-medlemskap och han har i valrörelsen lovat att leda landet med järnhand - så som Vladimir Putin. Som president har han framför allt representativa uppgifter. Men han kan avvisa lagförslag och han kan upplösa parlamentet.

Gemensamt för söndagens segrare är att båda väntas gå en balansgång mellan Ryssland och EU. Mellan ett starkt Moskva som uppfattas som allt mer attraktivt och ett EU som lockar med miljardtunga subventioner och stora exportmarknader.

För Vladimir Putins del rör det sig inte om dramatiska förändringen. Men tillsammans med framväxten av Rysslandsvänliga populistpartier runt om i Europa och ett USA som ser ut att ompröva sin syn på Moskva öppnas nya möjligheter att utöva inflytande.

En av frågorna där detta inflytande kan bli avgörande är kommande beslut om att fortsätta eller stoppa västs sanktioner mot Ryssland - och där växer nu alliansen av Putins vänner.

Källa - 2016-11-14 16:08

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+