Regeringen avvisade Natos varning om kärnvapenstopp

Senaste nyheterna om Nato

Regeringen avvisade Natos varning om kärnvapenstopp - S-MP-regeringen avvisade i somras varningar från tunga Natoländer om att skriva under FN-avtalet om kärnvapenstopp. SvD har tagit del av UD-handlingar som visar att "enligt svensk uppfattning" skulle varken "partnerskapet med Nato" eller "bilaterala säkerhets- och försvarssamarbeten" påverkas av ett svenskt undertecknande.

Dokumenten har sekretessprövats och delvis lämnats ut på SvD:s begäran. Delar av materialet är fortfarande hemligstämplat med hänvisning till utrikessekretess.

Invändningarna från flera av Natos tyngsta medlemsländer - USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland - mot regeringens avsikt att underteckna FN-avtalet är kända sedan tidigare. Det är däremot inte innehållet i det svenska svaret som framfördes av Natodelegationen i Bryssel på uppdrag av UD i Stockholm.

När kritiken mot S-MP-regeringen blev känd i slutet av augusti, då inklusive ett nyligen avsänt och skarpt formulerat brev från den amerikanske försvarsministern James Mattis, svarade regeringen med ett gemensamt besked från utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist att hela ärendet ska ses över:

- Vi kommer inom kort att tillsätta en utredning för att belysa alla konsekvenser av konventionen, skrev ministrarna i ett uttalande.

Ingenting sades då om att det redan förekommit ingående diskussioner och att Sverige redovisat en tydlig ståndpunkt.

Det nu offentliggjorda UD-materialet visar att företrädare för den svenska Natodelegationen i Bryssel, med början i ett tidigt skede, haft flera möten med olika Natoländer med syftet att diskutera S-MP-regeringens inställning till FN-konventionen om en kärnvapenfri värld.

Redan i december 2016, när det stod klart att Sverige skulle delta i förhandlingarna i New York, upprättades en handling om "Delegationens kommentarer" till UD angående "Natos syn på den FN-ledda förhandlingarna om ett kärnvapenförbud".

Den 23 juni 2017, på midsommarafton, träffade Natodelegationen representanter för flera av Natos tyngsta medlemsländer, inklusive USA. Mötet sammanfattades i en rapport till UD den 28 juni angående "konsekvenser för partnerskapsrelationen med Nato" av ett kärnvapenförbud med svensk underskrift.

Enligt dokumentet redogjorde den svenska sidan för "de centrala motiv som låg till grund för den svenska hållningen", och att det finns "en tradition av engagemang i nedrustningsfrågor". Sammanfattningen var att "Sverige deltog i förhandlingarna i god tro och att "ytterst avgör regering och riksdag frågan om en eventuell anslutning till konventionen".

Ändå kvarstod kritiken och det framfördes också varningar för följderna av det svenska agerandet.

Med anledning av detta får då den svenska Natodelegationen i uppgift av UD i Stockholm att "uppsöka dessa delegationer igen" och avvisa invändningarna. Som underlag bifogades "talepunkter att framföra" med slutsatsen att "enligt svensk uppfattning" skulle partnerskapet med Nato inte påverkas om konventionen skrevs under.

"Kärnvapen utgör en del av Natos doktrin och ses av Nato som den yttersta garanten för den kollektiva säkerheten (artikel 5. ) Alliansens kärnvapendoktrin omfattar inte icke medlemmar. En eventuell svensk anslutning till konventionen bör enligt vår uppfattning inte påverka vårt partnerskap".

Detsamma gällde enligt UD Sveriges bilaterala säkerhets- och försvarssamarbeten med Natoländerna:

"Det är inte vår avsikt att dessa samarbeten ska förändras mot bakgrund av vårt ställningstagande i kärnvapenförbudsfrågan".

Den 7 juli rapporterade Natodelegationen till UD att "instruktionen framfördes i sin helhet" vid nya samtal med Natoländerna.

Kritiken och varningarna från Nato och medlemsländerna har dock inte avtagit, snarare tvärtom. Brevet från USA:s försvarsminister James Mattis, daterat den 25 augusti, till Peter Hultqvist kan ses som ett direkt svar på att tidigare invändningar avvisats.

I brevet vänder sig Mattis direkt till den svenska regeringen och varnar för konsekvenserna för framtida försvarssamarbeten av ett svenskt undertecknande, både avseende USA och Nato.

Brevet är hemligstämplat, men samma varning har sedan upprepats offentligt av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Enligt beskedet från Wallström och Hultqvist ska den aviserade utredningen nu tillsättas "i närtid".

Källa - 2017-09-13 12:02

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+