Regeringen körde in i den borgerliga väggen

Senaste nyheterna om Nato

Regeringen körde in i den borgerliga väggen - Regeringen verkade inte ens ha anat faran med att försvarsberedningen var på väg att spricka utan körde rakt in i den borgerliga försvarsväggen. Signalen till omvärlden - Putins Moskva, Trumps Washington, Nato i Bryssel - är att svensk säkerhets- och försvarspolitik tappat fotfästet.

I vanlig ordning verkar statsminister Stefan Löfven (S) ha förlitat sig på att ett vapenskrammel och brösttoner från försvarsminister Peter Hultqvist (S) skulle räcka för att tvinga fram underkastelse, eller åtminstone splittring, i det borgerliga lägret. Det har lyckats tidigare. Under den förra mandatperioden var det en framgångsrik strategi.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu stod i stället en borgerlig vägg i vägen för regeringen. Vid en gemensam presskonferens i riksdagen på fredagsförmiddagen förkastade M, C, KD och L unisont Hultqvists försök till ordergivning och rättning i ledet med bara dagar kvar innan beredningens slutrapport läggs fram.

SvD har tillgång till hela det papper som ordföranden Björn von Sydow (S) delade ut till beredningens ledamöter vid onsdagens möte, skrivet i samverkan mellan försvarsministern och Löfvens medarbetare i statsrådsberedning.

Första meningen lyder:

"När det gäller försvarsbeslutets ekonomiska ram är vi från socialdemokratiskt håll i dag inte beredda att binda oss till en politisk uppgörelse".

I stället ville S skjuta upp alla anslagsdiskussioner till senare. Motiveringen som angavs i pappret är att "det behöver tydliggöras vad som är huvudprioriteringar genom ett flertal ekonomiska ambitionsnivåer i paketform".

I praktiken skulle beredningens slutrapport då devalveras till en önskelista med olika prislappar där Hultqvist själv i ett senare skede skulle ta över befälet och kalla till förhandlingar.

I beredningen har inriktningen, med S-veteranen von Sydows välsignelse, hela tiden varit att förstärka det militära och civila försvaret med 30 miljarder till totalt 90 miljarder, 1,6 procent av BNP, till år 2025.

Från regeringens sida har inte hörts ett pip under två års tid. Först i det absoluta slutskedet har Hultqvist börjat komma med invändningar som kulminerade med onsdagens papper, i de borgerliga partiernas ögon en ren krigsförklaring.

- Det var topplocket som gick för oss när vi fick se vad det stod, säger Mikael Oscarsson (KD) till SvD.

Hans Wallmark (M):

- Socialdemokraterna har själva tillsatt beredningen, nu markerar de att de inte står bakom.

Daniel Bäckström (C):

- Jag tycker att försvarsministern i det här läget har valt att undergräva försvarsberedningens arbete.

Allan Widman (L):

- På slutet har Peter Hultqvists agerande underminerat den enighet som har funnits i beredningen.

Att en försvarsberedning spricker är historiskt, unikt och har aldrig inträffat tidigare.

Nu ljuder den signalen världen över, i samma huvudstäder - Washington och Moskva med flera - som beredningens ledamöter tidigare under året besökt för att utforma den säkerhetspolitiska analysen.

På bred front i USA, Europa och Ryssland kommer det nu att noteras och värderas att det inte längre råder politisk enighet över blockgränserna om den svenska säkerhets- och försvarspolitiken.

- Det är en väldigt dålig signal att Sverige inte vet om vi på allvar vill stärka det svenska försvaret eller bara pratar om det, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till SvD.

För regeringen är det i alla avseenden ett praktfiasko att försvarsberedningen spricker inför öppen ridå.

Vad händer då nu?

Ja, slutrapporten "Värnkraft" kommer att överlämnas till samma regering som anklagas för att ha torpederat den, men då utan underskrifter från sex av de totalt tolv ledamöterna. Kvar är nu bara S, SD, V och MP.

Vid 17-tiden på fredagen meddelade Hultqvist att regeringen står fast vid tidigare besked att bjuda in övriga partier till överläggningar längre fram. Målet är då att "en så bred majoritet i riksdagen som möjligt ska stå bakom nästkommande försvarsbeslut".

Knappast tillräckligt för att locka tillbaka M, C, KD och L till försvarsberedningen. Om det ska lyckas krävs fullständig avbön och guld och gröna skogar i både miljarder och BNP-nivåer.

Politiskt kan den borgerliga enigheten påverka bärkraften i januariavtalet och eventuellt också öppna dörren på glänt till ett nytt allianssamarbete. I försvarsfrågan står nu två partier som ingår i regeringsunderlaget - C och L - på samma sida som M och KD.

Tf

Källa - 2019-05-10 17:37

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+