Regeringen Svensk säkerhetspolitik ligger fast

Senaste nyheterna om Nato

Regeringen Svensk säkerhetspolitik ligger fast Senaste nytt om Nato

Regeringen Svensk säkerhetspolitik ligger fast - Militär alliansfrihet, höjd nationell försvarsförmåga och fördjupade internationella samarbeten. Det - och inte ett Natomedlemskap - ska vara ryggraden i svensk säkerhetspolitik, skriver regeringen på DN Debatt.

På fredagen presenterar regeringens särskilde utredare Krister Bringéus en expertrapport om Sveriges internationella samarbeten inom försvars- och säkerhetspolitiken.

Redan i förra veckan avslöjade TT rapportens slutsatser. Bringéus pekar på för- och nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap, men tar inte ställning till om Sverige bör gå med i försvarsalliansen.

Västs förmåga att avskräcka Ryssland från en konflikt i Östersjön skulle sannolikt öka om Sverige går med i Nato. Men ett Natomedlemskap kan leda till upprustning i regionen och löser inte det svenska försvarets brister, resonerar utredaren.

Utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver på Dagens Nyheters debattsida att tvära kast i svensk säkerhetspolitik inte är aktuella.

"I den tid vi nu lever i så handlar det om att hitta dagens förnuftiga balanser. Kombinationen av militär alliansfrihet, höjd nationell försvarsförmåga och fördjupade samarbeten är vårt sätt att hantera utmaningarna vi står inför utan att bidra till ökad spänning i vårt närområde", avslutar statsråden sin artikel.

Sedan TT berättat om rapportinnehållet tyckte företrädare för Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna att det stödjer argumenten för ett svenskt Natomedlemskap.

- Det är viktigt att regeringen inte låser sig nu, utan tillåter en bred diskussion baserad på fakta som faktiskt Bringéus utredning möjliggör, säger nu Hans Wallmark, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson för Moderaterna, till TT.

- De argument och resonemang som Bringéus lyfter fram är relevanta och viktiga, och jag menar att fakta talar för ett svenskt Natomedlemskap. Det skulle öka Sveriges säkerhet.

Källa - 2016-09-08 21:18

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+