Rysk manöver skrämmer största på länge

Senaste nyheterna om Nato

Rysk manöver skrämmer största på länge Senaste nytt om Nato

Rysk manöver skrämmer största på länge - Manövern Zapad 2017 i mitten av september kan bli en av de största på länge. Nu varnar experter för att Ryssland kan komma att använda den till att testa västalliansen med hybrida militäroperationer.

Manövern Kavkaz 2008 hade just avslutats när delar av Rysslands 58:e armé i början av augusti 2008 marscherade in i Georgien. Sedan dess är Abchazien och Sydossetien i praktiken ryska lydstater.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den första som varnade för risken för en upprepning var dåvarande polske presidenten Lech Kaczynski som anade ett mönster.

- I dag Georgien, i morgon Ukraina, dagen därpå de baltiska staterna och senare kanske också Polen, sa han.

Med Ukraina skulle han få rätt. I februari och mars 2014 höll Ryssland en massiv manöver med 1 200 amfibiefordon, 880 stridsvagnar, 120 attack-helikoptrar och ett stort antal trupper som lämnades kvar på Krim och dagarna därpå anses ha deltagit i striderna. Den 11 mars förklarade sig Krim oberoende från Ukraina.

Nu är det den ryska jättemanöver Zapad 2017 som skrämmer många i Polen och i de baltiska staterna.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Zapad, som på ryska betyder väst, hålls vart fjärde år. I övningen 2009 ska Ryssland ha simulerat ett kärnvapenangrepp på Warszawa och 2013 ska det enligt västs uppfattning ha rört sig om att erövra Baltikum.

"Rysslands militära övningar har utvecklats till ett farligt verktyg som kan användas både politiskt och militärt", varnade nyligen överste Tomasz Kowalik vid försvarsdepartementet i Warszawa och Dominik Jankowski vid utrikesdepartementet.

Zapad 2017 äger rum den 14-20 september och genomförs tillsammans med Vitryssland. Den föregås av en rad mindre övningar.

Med utgångspunkt i antalet beställda järnvägsvagnar har de polska experterna kommit fram till det kan röra sig om två mekaniserade divisioner med cirka 30 000 soldater som ska förflyttas till Vitryssland.

Till ska läggas den sedan länge pågående förstärkningen av trupperna i den ryska enklaven Kaliningrad och de tre nya divisionerna i det västliga militärområdet.

"Efter att ha skapat en sådan militär kapacitet är det möjligt att Ryssland använder manövern till att starta begränsade eller mer provocerande militära hybridoperationer för att se vad händer och för att testa Natos östliga flank", varnar Tomasz Kowalik och Dominik Jankowski.

Stor uppmärksamhet riktas framför allt mot det så kallade Suwalki-gapet i Litauen, ett hundra kilometer brett område mellan Kalingrad och Vitryssland som många i Nato ser som en akilleshäl.

Intas gränsområden av ryska trupper skulle Litauen, Lettland och Estland vara avskurna från Nato landvägen. Och till havs skulle Nato mötas av den ryska krigsflottan i Kaliningrad och ett effektivt luftförsvar. Priset för att befria de baltiska staterna skulle bli skyhögt.

Natotrupper har just avslutat en övning vid Suwalki-gapet. I Estland, Lettland och Litauen har västalliansen nu också placerat ut tre förband med vardera 1 000-1 300 soldater under ledning av respektive Kanada, Tyskland och Storbritannien.

Avsikten är att skicka ut en signal till Moskva. Däremot skulle trupperna inte ha ha en chans att stoppa en rysk invasion. Enligt tankesmedjan Rand Corporation skulle Ryssland inte behöva mer än 36-60 timmar för att krossa baltstaterna.

Källa - 2017-07-09 20:55

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+