Ryssen Nato behöver stark fiende

Senaste nyheterna om Nato

Ryssen Nato behöver stark fiende Senaste nytt om Nato

Ryssen Nato behöver stark fiende - Spänningarna mellan Nato och Ryssland blir starkare och starkare.

Nu pekar en rysk före detta generallöjtnant, Evgenij Buzjinskij, på att det inte är Ryssland som hetsar mot Nato, utan tvärtom.

- Nato har ett uppdrag och jag tror att det kommer att vara länge, säger han till Svenska Dagbladet (SvD).

Under tre decennier tjänstgjorde den ryska generalen på högsta nivå inom landets försvar. Nu är han expert på relationerna mellan Nato och Ryssland på det fristående PIR-centret i Moskva.

För SvD berättar han att bilden som sprids i västliga medier, att Ryssland trappar upp spänningen i Europa, är direkt felaktig.

I stället utpekar han Nato som den stora boven i dramat och pekar på militäralliansen har ett specifikt uppdrag.

Natos aggressiva expansion österut är enligt Buzjinskij ett tydligt tecken på att den västdominerade militäralliansen söker efter nya konflikter.

Dessa åsikter är enligt SvD vanliga hos den ryska militären, inte minst nu när Nato under juni genomför militära övningar som innefattar sammanlagt 40 000 soldater.

Då är ändå Evgenij Buzjinskij inte på något sätt mest extrem i sina formuleringar.

Statskontrollerade, ryska medier har gått ännu längre och ser militärövningarna som direkta provokationer mot Ryssland. Bland annat beskriver Russian information agency (RIA) hur alla militärövningar "slingrar sig allt tätare runt Rysslands hals".

Men att den upptrappade retoriken skulle leda till något konkret militärt anfall från någon part ser Evgenij Buzjinskij som i det närmaste otänkbart.

Att det däremot är ett informationskrig som pågår mellan de två blocken skriver Evgenij Buzjinskij under på.

Via statskontrollerade ryska medier har det tidigare spridits falska historier där högt uppsatta myndighetspersoner eller politiker i Sverige citeras på ett felaktigt och osmickrande sätt.

Enligt Evgenij Buzjinskij är det dock ett ömsesidigt informationskrig som pågår, ingenting annat.

- I många år var det väst som vann alla informationskrig. Detta är inte det första informationskriget mellan väst och Ryssland, men det är kanske ett av de första där Ryssland inte förlorar. För tillfället är det oavgjort. säger han till SvD.

Han tillägger dock att han med sina uttalanden inte är ute efter att demonisera Nato, utan pekar bara på att det är naturligt att militäralliansen vill ha en fiende för att på så sätt kunna öva och bygga ut den militära infrastrukturen.

Källa - 2016-06-04 21:28

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+