Ryssland är inte det enda hotet

Senaste nyheterna om Nato

Ryssland är inte det enda hotet Senaste nytt om Nato

Ryssland är inte det enda hotet - I dessa tider är det lätt att stirra sig blind på hotet från Ryssland.

Den verkliga krigsrisken är den upprustning som pågår på bägge sidor.

Och de allt uslare relationerna som gör att väst inte litar på Ryssland och tvärtom.

När Ryssland placerar krigsfartyg vars robotar kan nå hela Europa, bara 30 mil från Sveriges gräns så kan det givetvis tolkas som en allvarlig upptrappning av det militära hotet från Vladimir Putin.

Sannolikt vill Moskva i den tuppfäktning som pågår med väst skicka en signal till Nato att Ryssland kan attackera Europa om man vill.

Varje gång Ryssland vidtar liknande åtgärder så uppmärksammas den stort av medier i väst och bygger på det ökade hot vi känner från våra mäktiga granne i öst.

Det som ofta får betydligt mindre utrymme och tolkas annorlunda är åtgärder från Sverige och Nato-länder som riktar sig mot Ryssland. För bara någon dag sedan kom beskedet att amerikanska trupper ska stationeras i Nordnorge, på USA:s initiativ. Sedan tidigare har Nato flera gånger beslutat om ökad närvaro av trupper och vapen i medlemsländerna som gränsar till Ryssland.

Meningen med dessa åtgärder är att skicka en signal till Ryssland. En varning om att utifall Putin har några aggressiva planer så är vi minsann beredda. I väst tycker vi att det är ett naturligt och nödvändigt svar på vad vi uppfattar som rysk aggression.

Men funderar vi någonsin på hur detta uppfattas i Ryssland?


Natos utvidgning

Kanske uppfattas Natos åtgärder av ryssarna som lika hotfulla som vi ser på Rysslands upprustning. Trots allt är det Nato som sedan Berlinmurens fall konstant utvidgat sig österut. Något Ryssland uppfattat som ett hot mot sina intressen, vilket väst haft väldigt svårt att förstå.

Följden blir en ond spiral där varje militär åtgärd tolkas fientligt av den andra sidan. Oron ökar och resulterar i krav på ökade försvarsutgifter. Tyskland lovar nu att man nästan ska fördubblas sina militära utgifter så att man når två procent av BNP. Vilket är vad Nato-länderna utfäst sig att satsa men som väldigt få hittills nått upp till. Det lär bli ändring på det. Hansson

Källa - 2016-10-26 10:55

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+