Rysslands varning Tvingar oss till åtgärder

Senaste nyheterna om Nato

Rysslands varning Tvingar oss till åtgärder Senaste nytt om Nato

Rysslands varning Tvingar oss till åtgärder - Moskva kommer att ta till säkerhetsåtgärder om Sverige och Finland går med i Nato, säger en källa inom det ryska utrikesdepartementet till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland vill inte att de två nordiska länderna går med och källan avfärdar att det i dag finns en hotbild.

- Därmed så skulle det tvinga oss att ta till ytterligare åtgärder för att försäkra vår säkerhet, säger källan.

Oron för säkerhetsläget växer snabbt i västländerna kring Östersjön, inte minst efter att Ryssland på flera håll rustat upp sin militära slagkraft kring Baltikum, bara under den gångna månaden.

Det hårdnande säkerhetsklimatet ger bränsle till debatten om huruvida Sverige och Finland ska ansluta sig till den nordatlantiska militäralliansen Nato. Det är något Moskva bestämt motsätter sig och en anonym källa inom det ryska utrikesdepartementet varnar nu för konsekvenserna av ett svenskt och finskt medlemskap.

- Vi säger uppriktigt att ett inträde från Helsingfors och Stockholm i Nato skulle skada stabiliteten och ändra balansen mellan styrkor i regionen, säger källan till ryska nyhetsbyrån Interfax och fortsätter med en skarp varning.

- Därmed så skulle det tvinga oss att ta till ytterligare åtgärder för att försäkra vår säkerhet.

Källan avfärdar också att det skulle finnas något skäl till militär oro.


Putin: "Löjligt" och "otänkbart"

Vladimir Putin säger vid ett möte i Sotji att det är "löjligt" och "otänkbart" att Ryssland skulle angripa ett annat land. Den oron har växt markant sedan Ryssland 2014 annekterade Krimhalvön från Ukraina.

Men enligt Interfax källa finns det ingen grund för någon säkerhetsoro alls kring Östersjön och därmed finns inte heller skäl för Sverige eller Finland att gå med i Nato. Andelen svenskar som vill gå med växer däremot stadigt, enligt flera opinionsundersökningar från svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

- Just nu kan man inte se några riktiga militära hot i regionen. Det är vår övertygelse, oavsett vilka historier som berättas av aktiva anhängare av ett Atlanten-tillvänt val från Finland och Sverige, säger källan.

Källan framhåller att beslutet förstås är upp till Sverige och Finland att välja sin egen politik. Men den säger samtidigt att Ryssland hoppas att både Helsingfors och Stockholm behåller "deras politik om alliansfrihet och deras särskilda politiska ställning som en mellanlänk mellan väst och öst".

- Det är tydligt att Nato å sin sida eftersträvar sina egna mål om att rusta upp sitt militära och politiska inflytande i norra Europa och i Arktis genom att utveckla samarbetet med de här nordeuropeiska länderna som aldrig anslutit sig i militär mening.


Peter Hultqvist fick särskild hälsning i Bryssel

- Jag vill särskilt välkomna våra svenska och finländska vänner och även EU:s utrikeschef Federica Mogherini, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i sitt inledningsanförande, enligt TT.

Beskrivningen från den anonyma källan stämmer väl överens med vad ryske utrikesministern Sergej Lavrov tidigare i år sade till Dagens Nyheter. Beskrivningen då var att Ryssland vid ett svenskt Natomedlemskap naturligtvis skulle "vidta nödvändiga åtgärder". Det tolkades då av många i Sverige snarare som ett hot, enligt experter kanske inte det mest effektiva.

- Jag tror inte att Ryssland kan göra så mycket för att avskräcka Sverige från att ansluta sig till Nato om svenskarna vill det, sade då Dmitrij Trenin, chef för internationella tankesmedjan Carnegies kontor i Moskva.

- Att hota kommer bara att säkra att Sverige, och Finland, går med än tidigare.

Källa - 2016-10-27 18:19

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+