Så blir M Sveriges största parti 2022

Senaste nyheterna om Nato

Så blir M Sveriges största parti 2022 Senaste nytt om Nato

Så blir M Sveriges största parti 2022 - Under den gångna mandatperioden har Moderaternas roll i svensk politik varit hotad. För att bibehålla positionen som huvudalternativet till Socialdemokraterna finns det fyra grundpelare M måste slå vakt om, skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet.

Nu har väljarna sagt sitt, men dammet från striden har inte lagt sig än och regeringsfrågan är allt annat än uppklarad. Statsvetare, ledarskribenter och partisekreterare kommer alla att dra sina slutsatser av valrörelsen, men för mitt eget parti är det avgörande att blicka längre fram. Det är uppenbart att det gick bättre än väntat i valet, men många partiaktiva har i ärlighetens namn under mandatperioden haft svårt att svara på den mest basala frågan: Varför behövs Moderaterna i svensk politik?

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Jag tror att den frågan var mer självklar att besvara innan Sverigedemokraterna fanns och så länge partiet var betydligt mer vänster än i dag. När Centerpartiet inte ville sänka skatter, gå med i Nato och drev frågan om att lägga ned kärnkraften så snart som möjligt. Nu har dessutom Kristdemokraternas vänsterflank försvagats kraftigt och allmänborgerliga väljare har en palett av partier att välja bland. I grund och botten är det positivt att fler svenskar än någonsin identifierar sig som höger, men det borde också innebära en storhetstid för det traditionella högerpartiet.

Sedan 1979 har Moderaterna varit Sveriges huvudalternativ till Socialdemokraterna, och riksdagens näst största parti. Jag tror att vi fick den positionen i svensk politik av två skäl. Det första att partiet redan från tidigt 1970-tal drev i en alltmer liberalprogressiv riktning, och det andra är att Moderaterna för högerväljare var att lita på (först och tydligast mot Folkpartiets och Socialdemokraternas löntagarfonder, och positiva till kärnkraften). Sedan dess har Moderaterna uthålligt och ihärdigt alltid försvarat det fria näringslivet och småföretagandet, dragit Sverige närmare världen genom EU, bekämpat tv-, radio-, apoteks-, och bilbesiktningsmonopol, och drivit igenom fritt skol- och vårdval. Hade samma liberala landvinningar skett med Centerpartiet, Folkpartiet eller Kristdemokraterna som största borgerliga parti?

Under denna mandatperiod har rollen vi spelat i svensk politik varit hotad. För att bibehålla positionen finns det fyra grundpelare Moderaterna måste slå vakt om de kommande decennierna.

Sakfrågor kommer och går, men det grundläggande syftet i svensk politik består. Kalla det skynda-långsamt-liberalism, reformorienterad konservatism, pragmatisk liberalism eller liberalkonservatism, etiketten är inte det intressanta utan innehållet. Lyckas partiet stå på dessa fyra ben är jag övertygad om att Moderaterna kommer vara Sveriges största parti 2022.

Benjamin Dousa
förbundsordförande Muf

*roast är en humorform där komiker drar skämt på en (känd) gästs bekostnad

Källa - 2018-09-26 19:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+