Så vill de möta det ökade ryska hotet

Senaste nyheterna om Nato

Så vill de möta det ökade ryska hotet Senaste nytt om Nato

Så vill de möta det ökade ryska hotet - Tre av fyra allianspartier - liksom Sverigedemokraterna - kräver att regeringen snarast kallar in försvarsberedningen, kan Expressen nu berätta.

Uppdraget: hantera de nya hoten från Putin.

- Den sammantagna bilden är oangenäm och allvarlig, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark.

Försvarsminister Peter Hultqvist deltar just nu i ett Natosammanträde i Bryssel.

De ryska korvetterna - utrustade med långdistansmissiler - är nu på plats i Östersjön. Sedan ett par veckor finns även det ballistiska robotsystemet SS-26 Stone, mer känt under namnet Iskander, på plats i Kaliningrad - bara 30 mil från Blekingekusten.

Robotsystemet kan användas mot mål på väldigt stora avstånd. Det handlar om precisionsbekämpning av mål på avstånd upp till 50 mil.

Långdistansmissilernas räckvidd varierar mellan 150 och 260 mil.

- Det här har skett successivt under flera år. Det här är också anledningen till att Sverige, att vi, höjer vår militära förmåga, lägger mer resurser på försvaret och ser till att utöka de samarbeten vi behöver för att stå starka, sa Löfven när han i morse gästade SVT:s Gomorron Sverige.


"Vi utmanas på flera nivåer"

Samtidigt kräver nu tre av fyra allianspartier att försvarsberedningen snarast kallas in.

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson:

-Det är ju väldigt påtagligt hur det säkerhetspolitiska läget nu försämras steg för steg. Vi har Krim, kriget i östra Ukraina, Iskanderutplaceringen och korvetterna som nu kommer in i Östersjön. Sammantaget är det helt klart att en ny försvarsberedning behöver sätta i gång snarast.

Även Centerpartiets försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström vill att regeringen kallar in försvarsberedningen.

- Det är angeläget att den kommer i gång, och det är lämpligt att regeringen bjuder in till samtal. Vi har många frågor som bör hanteras. Helhetsbilden motiverar att försvarsberedningen kommer i gång.


SD står bakom allianskraven

- Ja, det finns skäl att kalla in försvarsberedningen. Försvarsministern vill inte lägga mer pengar på försvaret, utan hänvisar till nästa försvarsberedningen. Det gör han också när han får frågor om en eventuell försvarsallians med Finland. De två sakerna är angelägna för oss, och därför vore det bra med en tidigare försvarsberedning.

Men Liberalernas Allan Widman, ordförande i försvarsutskottet, håller inte med sina allianskamrater och Sverigedemokraterna:

Försvarsminister Peter Hultqvist, som just nu delar i Natos sammanträde i Bryssel, har tidigare deklarerat att det inte är aktuellt att kalla in försvarsberedningen.

- Vi är helt inriktade på att leverera det vi tidigare kommit överens om, konstaterade han nyligen.


Hultqvist besked i vintras

I samband med Folk och försvars rikskonferens i Sälen i vintras öppnade han dock för att eventuellt tillsätta en ny försvarsberedning under 2017.

Samtidigt förbereder nu Nato den största militära upprustningen sedan kalla kriget.

Nato-chefen Jens Stoltenberg meddelade redan i somras att försvarsalliansen ska placera 4000 soldater i Östeuropa till nästa år -och 40 000 man ska vara i beredskap.

I helgen meddelade USA att 300 marinkårssoldater placeras i Norge. I går kom dessutom beskedet att 900 man placeras i östra Polen. En styrka med pansarvagnar ska dessutom ambulera mellan flera östeuropeiska länder. Samtidigt lovar Storbritannien att placera stridsflygplan i Rumänien och 800 man i Estland.

Även Kanada, Tyskland, Nederländerna, Norge, Belgien och Kroatien har lovat förstärkningar.


Ingen akut risk för krig

I SVT i morse sa Stefan Löfven att det är "viktigt med vaksamhet", men han konstaterade samtidigt att risken för krig inte är akut.

- De ökade spänningarna har vi följt under en mängd år och det är också därför vi har vidtagit de här åtgärderna. Sedan är det viktigt att ha sagt att Sverige inte upplever något direkt hot. Vi får inte dramatisera och tro att vi är direkt hotade. Sverige har inget direkt hot mot vårt land, men spänningarna i vår omvärld ökar och därför agerar vi utifrån det.

Expressen har sökt försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavaren Micael Bydén.

Källa - 2016-10-27 12:38

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+