Så vill Erdogan rensa ut terroristerna

Senaste nyheterna om Nato

Så vill Erdogan rensa ut terroristerna - Turkiets president Erdogan har en plan. Med sig till dagens toppmöte med Rysslands och Irans presidenter har han en åtgärdslista som ska sätta stopp för den planerade storoffensiven mot syriska rebellfästet Idlib.

Ryssland och Irans motiv med offensiven mot syriska Idlib är att "rensa ut terroristerna". I rebellfästet finns många extrema grupper som är terrorstämplade och dessutom har ryssarnas flygbas i närliggande Latakia upprepade gånger utsatts för drönarattacker, styrda från Idlib.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men inför dagens toppmöte i Teheran med Rysslands Vladimir Putin och Irans Hassan Rohani uppges Turkiets Recep Tayyip Erdogan satt ihop en lista över åtgärder som ska göra en offensiv mot syriska Idlib onödig. Detta enligt uppgifter från den turkiska tidningen Sabah, som står den turkiska regeringen nära.

På Erdogans åtgärdslista står att:

• 12 väpnade grupper, inklusive al-Qaida-kopplade Hayrat Tahrir al-Sham (HTS), ska upplösas.

• Krigare som har lämnat in sina vapen ska föras till en buffertzon, kontrollerad av oppositionen.

• Utländska krigare ska få återvända till sina hemländer om de vill.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

• De grupper som motsätter sig evakueringen ska bekämpas militärt.

• Turkiet ska träna och installera en rebellstyrka som ska upprätthålla säkerheten i Idlib.

På detta sätt är det tänkt att målet att "rensa ut terroristerna" ska att uppnås och attackerna mot den ryska basen i Latakia att upphöras.

Dessutom kommer Erdogan att passa på att försöka koppla frågan om Idlibs jihadiska terrorister med det han och Turkiet ser som de kurdiska terroristerna i östra delen av Syrien - YPG (Folkets försvarsenheter). Dessa har nära band med terrorstämplade PKK, som befinner sig i krig mot Turkiet.

Problemet är bara att de syriska kurderna samarbetar med USA. Inte direkt, men indirekt, eftersom USA-allierade SDF (Syriska demokratiska styrkorna) till större delen består av YPG-soldater. Detta är en av många frågor som bidragit till splittringen mellan de båda Nato-länderna Turkiet och USA.

Tillsammans har USA och SDF bekämpat terrorgruppen IS och genom kriget mot IS har de tagit kontroll över en stor del av Syriens olje- och gaskällor. Detta irriterar både Ryssland, Iran och Syrien, som tycker att det är hög tid för de amerikanska trupperna att åka hem. Detsamma tyckte även USA:s president Donald Trump fram till nyligen.

Men hotet om en offensiv mot Idlib har bidragit till att USA tänkt om.

Sent på torsdagen meddelade USA:s speciella sändebud för Syrien, James Jeffrey, att amerikanerna inte har någon brådska att lämna Syrien. De är kvar året ut, minst. Samtidigt varnade han Ryssland för att en offensiv mot Idlib vore en "vårdslös upptrappning" och att USA kommer att bemöta en sådan attack.

Det är en missräkning för Ryssland och Iran och bidrar kanske till att president Erdogans förslag framstår som ännu mer intressanta än innan.

En inställd offensiv mot Idlib kan ses som ansvarsfullt och klarar Turkiet att stoppa terroristerna där kan det leda till en önskad nedtrappning av kriget. Då kan man börja fokusera på återuppbyggnaden av Syrien och samtidigt öka pressen på att USA ska sluta samarbeta med de syriska kurderna och åka hem.

Det skulle vara en stor diplomatisk seger för president Erdogan.

Källa - 2018-09-07 10:54

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+