Sällsynt möte mellan afghanska parter i Moskva

Senaste nyheterna om Nato

Sällsynt möte mellan afghanska parter i Moskva Senaste nytt om Nato

Sällsynt möte mellan afghanska parter i Moskva - Ett möte utöver det vanliga pågår mellan afghanska talibaner och oppositionsledare i Moskva. Vid mötet deltar kvinnor som försvarar sina rättigheter i det våldsplågade Afghanistan.

Rundabordssamtalen inleddes på tisdagen i den ryska huvudstaden. Detta "intra-afghanska" möte, som saknar motstycke, varar i två dagar.

På ena sidan en delegation från talibanrörelsen, på den andra afghanska politiker och andra höga företrädare som till exempel Haneef Atmar - som utmanar president Ashraf Ghani i presidentvalet - förre krigsherren Atta Muhammad Noor och den tidigare afghanske presidenten Hamid Karzai, även dessa motståndare till Ghani.

Talibanerna, som inflikade en bönestund, skissade på sin vision för ett framtida Afghanistan, med regler för kvinnor och hur en islamsk konstitution ska kunna införas.

I den andra delegationen ingick kvinnor som inför talibanerna gjorde klart vilka rättigheter de förväntar sig i Afghanistan.

Muhammad Noor sade i helgen att Moskvamötet ska bidra till att stärka de fredssträvanden som gjorts under de nyligen avslutade fredssamtalen mellan talibanerna och USA i Qatars huvudstad Doha.

Efter tisdagens session framhöll båda sidor att det gjorts "framsteg" i Doha. Men för att nå fram till en uppgörelse som gör slut på det 17 år långa kriget krävs kännbara eftergifter från bägge sidor.

Talibanerna, som styrde Afghanistan med skoningslösa sharialagar 1996-2001, säger sig inte vara ute efter ett maktmonopol, men ett "inkluderande islamiskt system" är en förutsättning för dem.

Samtalen i Moskva och Doha sker helt var för sig. Gemensamt är dock att inga representanter från regeringen i Kabul är inbjudna, vilket upprör den sidsteppade presidenten Ashraf Ghani.

Så här reagerade han på tisdagen:

- Ska det bli något fredsavtal kommer Afghanistans regering att vara beslutsfattaren, sade Ghani till den afghanska nyhetskanalen Tolo.

- Ingen makt i landet kan upplösa regeringen.

Ghani har försökt få talibanerna till förhandlingsbordet, men den islamistiska extremiströrelsen erkänner inte hans regering. I deras ögon är han blott USA:s marionett.

Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Terrornätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom dåden, hade en fristad hos talibanrörelsen som då kontrollerade Afghanistan. USA gick in för att beröva talibanerna makten som de hade haft sedan 1996.

När insatsen var som störst stred omkring 130 000 soldater från Natostyrkan Isaf i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige.

Trots att det fortfarande är våldsamt och osäkert i Afghanistan avslutades Isafs stridande uppdrag officiellt den 31 december 2014. Ansvaret för säkerheten i landet hade då i flera år successivt överförts till afghanerna själva. Det nuvarande uppdraget kretsar kring utbildning, rådgivning och stöd.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-05 19:59

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+