Skandaler och ryssar ramar in Clintons triumfvecka

Senaste nyheterna om Nato

Skandaler och ryssar ramar in Clintons triumfvecka - På tisdagen väljs Hillary Clinton till Demokraternas presidentkandidat på ett partikonvent som drabbats av skandal redan innan det startat. 19000 läckta mejl inifrån partiet visar hur partiledningen gynnade Clinton över Bernie Sanders. Och samtidigt klättrar Donald Trump i opinionen -eventuellt uppbackad av Vladimir Putin.

PHILADELPHIA. Det här skulle bli Hillary Clintons triumfvecka. Istället hotar den att bli en mardröm. Redan innan Demokraternas partikonvent startade på måndagen hade partiordföranden Debbie Wasserman Schultz tvingats avgå.

19000 läckta mejl inifrån partiledningen Democratic National Committee, DNC, visar bland annat hur partiet gynnade Clinton framför Bernie Sanders i primärvalen, trots att partichef Wasserman Schultz sade sig vara neutral.

I ett läge där Clinton är i desperat behov av att ena partiet mot Donald Trump så rasar Bernie-supportrar nu utanför konventet i Philadelphia i ilska över att deras kandidat verkar ha missgynnats.

- Jag tror att Bernie vann primärvalen men att segern stals av Clinton och partiledningen, säger Bernie-supportern Barbara Hunning från Minnesota till SvD.

- Vi som följt Sanders är inte förvånade över att partiledningen inte var neutral. Det har vi vetat hela tiden, säger en annan Sanders-supporter, Uta Fellechner.

Ovanpå det så klättrar Donald Trump i opinionen, stärkt efter förra veckans republikanska konvent i Cleveland, Ohio. I en mätning från CNN/ORC som släpptes på måndagen så leder Trump med 3 procentenheter över Clinton. Räknas de två kandidaterna från småpartierna Libertarian Party och Green Party, Gary Johnson och Gill Stein, in så leder Trump med 5 procentenheter över Clinton.

I Real Clear Politics snittberäkning ligger de två nu jämsides med 44 procent vardera, även om Clinton ännu leder stort i prognoser över elektorsröster.

Annorlunda uttryckt: När Hillary Clinton på tisdagen, som första kvinna någonsin, nomineras till Demokraternas presidentkandidat så kunde det ha varit under lyckligare omständigheter.

Att talarna på Republikanernas konvent förra veckan nästan utan undantag använde all tid och kraft till att attackera Clinton - istället för att prata om vad det republikanska partiet egentligen vill uträtta - verkar inte ha skadat Donald Trump, tvärtom. Republikanerna må vara splittrade för och emot Trump, men de enas i sitt hat mot den tidigare utrikesministern som har det gemensamt med miljardären från New York att hon dras med enastående låga trovärdighetssiffror.

Presidentvalet i november 2016 ser alltmer ut att bli ett val mot en kandidat, inte för en annan. De som röstar på Clinton gör det för att de absolut inte vill ha Trump, och tvärtom.

De senaste veckorna har SvD intervjuat väljare i några av de delstater som kan komma att avgöra valutgången. Och överallt blir det resignerade svaret detsamma:

- Är de här två verkligen det bästa nationen har att komma med?

Men i den nya e-posthärvan som ramar in Demokraternas konvent i Philadelphia så finns samtidigt den ryska kopplingen, ett sorts bitterljuvt trumfkort som Clintons kampanj nu försöker utnyttja till max.

För dataforensiska analyser av inbrotten i DNC:s mejlsystem verkar visa kopplingar till rysk säkerhetstjänst eller till ryska hackers, som med understöd av staten genomfört inbrottet.

Det fick i söndags Clintons kampanjchef Robby Mook att i ABC News lansera den sensationella anklagelsen att Rysslands president Vladimir Putin försöker hjälpa Donald Trump att bli president.

Trumps kampanj avfärdar påståendet som strunt.

Men det är inte så långsökt som det kan låta. Trump har uttalat sig positivt om Putin och säger sig vara emot ovillkorligt amerikanskt deltagande i Nato, såvida inte försvarsalliansens övriga medlemmar betalar sin del av kostnaden. Trump är även för en destabilisering av EU, vilket är en rysk önskedröm. Putin har mycket riktigt hyllat Donald Trump tillbaka.

Ihop med Trumps ännu inte redovisade skattepapper, skandalen runt Trump University och hans notoriska oförmåga att komma med detaljerade reformförslag utgör det ryska spåret en del av den ammunition Clintonlägret måste se till att göra effektivt bruk av kommande veckor och månader.

På onsdag får Clinton draghjälp när vicepresident Joe Biden och president Obama talar på konventet i Philadelphia, innan kandidaten själv tar emot partiets nominering i ett tal på torsdag kväll.

Därmed, med båda kandidaterna nominerade av sina respektive partier, inleds nästa kapitel om kampen om Vita Huset det märkliga, bisarra och vilda valåret 2016.

Källa - 2016-07-25 23:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+