Sten Tolgfors Hedra de hundratusen svenskarna i krig

Senaste nyheterna om Nato

Sten Tolgfors Hedra de hundratusen svenskarna i krig - Det brukar sägas att Sverige inte har varit i krig på 200 år. Men hundratusentals svenskar har varit i krig bara det senaste seklet. Glöm inte Afghanistanveteranerna, manar tidigare försvarsministern Sten Tolgfors.

Där kriser finns, där har Sverige genom åren funnits på plats för att lindra och hjälpa. Men Sverige skulle inte kunna göra någon skillnad utan alla de personer som tjänstgjort och tjänstgör i landets civila och militära insatser.

Det är ofta unga kvinnor och män som tar egna risker för att värna andra människor ifrån risker. Som minst innebär deras insats långvarig frånvaro från familjen. Som mest kan insatsen innebära att livet går förlorat.

Veteranernas arbete är värt samhällets och statens djupa uppskattning och erkänsla, vilket den årliga Veterandagen inrättades för att förmedla.

Årets veterandag den 29 maj var mycket fin. Kungen, prins Carl Philip, Riksdagens talman, statsministern, försvarsministern, ÖB och partiledare som Anna Kinberg Batra deltog och visade därigenom både staten Sveriges och det svenska samhällets uppskattning för de insatser som gjorts och görs. All heder åt det!

Sverige har gjort insatser internationellt sedan 1948, men först 2009 började en samlad veteransoldatpolitik komma på plats. Det var inte minst tack vare eldsjälar som Allan Widman i politiken och organisationer som Fredsbaskrarna och stiftelsen Jesper Lindbloms minne, som bidrog till att utveckla den. Idag är det glädjande nog svårt att se en fråga som verkar ha bredare politisk uppslutning än just veteranpolitiken.

Drygt 100 000 svenskar brukar uppges ha tjänstgjort i Sveriges insatser. Men totalt sett har flera hundra tusen svenskar varit direkt berörda, eftersom också anhöriga är mycket delaktiga i insatserna. På hemmaplan finns en familj som tänker på den mamma eller pappa som tjänstgör utomlands, och på de risker som finns. På hemmaplan finns också föräldrar som drar ett extra tungt lass när makan eller maken är borta från familjen. Anhöriga är värda både samhällets och statens tack, vilket också uttrycktes på Veterandagen.

Insatserna Sverige gör är av betydelse för andra - på riktigt. Sveriges veteraner har gjort och gör skillnad. De har varit del av någonting grundläggande viktigt.

Veteranpolitiken kan betraktas som en kedja av ansvar. Den inleds med god rekrytering, av soldater som ges en korrekt bild av vad deras vägval innebär. Den fortsätter med god utbildning och kvalitativa övningar. Den går vidare med inriktning för och dimensionering av kontingenterna för insatser. Den förutsätter materiel, som anpassas efter säkerhetssituationens utveckling - och den kan förändras mycket snabbt. När saker händer måste sjukvårdskedjan fungera och stöd finnas på plats redan i insatsen.

De sker tillsammans med andra länder. Sverige bygger säkerhet tillsammans med andra. Ibland hjälper de oss, ibland hjälper vi dem. På en skadad soldat är flaggan på axeln inte viktig.

När förbanden roterar hem måste vid behov stöd och alltid acceptans finnas. Det är inte soldaterna som skall åläggas att förklara eller motivera Sveriges insatser, det är politikens ansvar. Meriterna från försvaret måste värderas av det civila samhället, och både svenska staten och det svenska samhället behöver visa uppskattning. Det är därför mycket glädjande att Veterandagen nu är på plats i en form som många av oss hoppades på när den inrättades.

Ett land som inte visar sina veteraner uppskattning kan få problem med insatsers legitimitet. Unga kommer sannolikt att tveka inför att söka sig till försvaret om de som redan gjort det, och kanske betalat ett pris för det, inte visas erkänsla eller stöds efter tjänstgöringen.

Minnet av goda insatser och betydande ansträngningar bör hållas levande. I mer än ett decennium och under flera olika regeringar var insatsen i Afghanistan en central fråga och prioritering. Under många år dominerade denna insats diskussionen om utrikes- och försvarsfrågor. Nu nämns den sällan längre.

Sverige var ett av över 50 länder som deltog i ISAF-insatsen. Kanske nio tusen svenskar har tjänstgjort i Afghanistan och ISAF under det senaste dryga decenniet. Många av dem har tagit avsevärda risker och gjort avsevärda uppoffringar till stöd för civilbefolkningen.

Dessa veteraner bidrog till att skapa säkerhet för demokratiska val, möjligheter för barns skolgång, samt befolkningens tillgång till hälsovård. Därigenom och genom stöd till landets byggande av egna institutioner och egen säkerhet gavs landet en möjlighet till en bättre framtid. Viktiga insatser pågår fortfarande i Afghanistan, även sedan ISAF avslutats.

Sverige får inte glömma Afghanistanveteranerna - civila som militära. Deras insats var och är av mycket stor betydelse.

STEN TOLGFORS var försvarsminister 2007-2012. Hans förra artikel (25/5) handlade om Wallström, Trump och Nato.

Källa - 2016-06-08 10:29

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+