Stödet för Nato nu större än motståndet

Senaste nyheterna om Nato

Stödet för Nato nu större än motståndet Senaste nytt om Nato

Stödet för Nato nu större än motståndet - Fler svenskar vill att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato. För första gången är anhängarna fler än motståndarna, visar siffror från SOM-institutet.

Uppgången påverkas av Rysslands offensiva beteende, skriver statsvetare från Göteborgs universitet och Chalmers på DN Debatt.

Det är ett bra förslag att Sverige ska gå med i Nato, tycker nu 37 procent av alla svenskar. Det visar en undersökning som SOM-institutet på Göteborgs universitet, GU, har genomfört. Sedan 1994 har de undersökt attityden till svenskt medlemskap i försvarsalliansen. Bara 31 procent tycker numera att Sverige ska fortsätta vara alliansfria - förra året var samma siffra 38 procent.

Docent Joakim Berndtsson och professor Ulf Bjereld på GU skriver tillsammans med universitetslektor Karl Ydén på Chalmers på DN Debatt att uppgången beror på framförallt två saker. Det ena är förre ÖB Sverker Göranssons uttalande om att Försvarsmakten skulle klara att försvara begränsade mål under en veckas tid vid ett angrepp. Det andra sägs vara Rysslands offensiva utrikespolitik och övningar i Östersjöområdet.

I undersökningen från 2015 sa bara 31 procent att påståendet "Sverige bör söka medlemskap i Nato" var ett bra förslag. När SOM började undersöka svenskarnas åsikter i frågan, 1994, var bara 15 procent positiva till svenskt Nato-medlemskap.

I partipolitiken följer attityden skalan från höger till vänster, skriver Dagens Nyheter. I alliansen har både Centerpartiet och Kristdemokraterna fattat beslut om att verka för att Sverige ska gå med. Regeringspartierna och Vänsterpartiet vill behålla den militära alliansfriheten.

Källa - 2016-05-06 09:48

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+