Stor rysk militärövning inledd utan förvarning

Senaste nyheterna om Nato

Stor rysk militärövning inledd utan förvarning Senaste nytt om Nato

Stor rysk militärövning inledd utan förvarning - Ryssland har utan varsel inlett en storskalig militär beredskapskontroll och försatt sina styrkor i områden som gränsar till Ukraina och baltstaterna i full stridsberedskap, meddelar landets försvarsminister Sergej Sjojgu.

Övningen inleddes klockan sex på torsdagsmorgonen, svensk tid, efter beslut av Rysslands president Vladimir Putin, som även är landets överbefälhavare, enligt försvarsministern.

Sjojgu har inte uppgett hur många soldater som deltar i beredskapskontrollen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Beredskapskontrollen äger rum i de tre militärdisktrikten södra, västra och centrala i ett område som omfattar den omstridda Krimhalvön, regioner som gränsar till Ukraina och Nato-medlemmarna Estland, Lettland och Litauen samt ett territorium som sträcker sig från Uralbergen till centrala Sibirien. Den ska enligt planerna pågå till slutet av augusti.

I juni - sannolikt som ett svar på Natos övningar runt Östersjön - genomförde Ryssland en beredskapskontroll i samtliga ryska militärdistrikt, även då på Putins order.

- Det här har blivit en vana, att när det genomförs övningar från europeiska och transatlantiska länder i Östersjöområdet så svarar Ryssland omedelbart med en mobilseringsövning, eller som i det här fallet en beredskapskontroll utan förvarning, sa försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) till SvD då och fortsatte:

- Det understryker det försämrade omvärldsläget som vi har sett utvecklas under ett par, tre års tid.

Källa - 2016-08-25 12:19

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+