Storbritannien och Sverige är naturliga bundsförvanter

Senaste nyheterna om Nato

Storbritannien och Sverige är naturliga bundsförvanter - Ingen vet vad som väntar efter Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet om drygt en månad. Labourparlamentarikern Chuka Umunna tror att Storbritannien kan ha en ledande roll inom försvarsfrågor i EU, om landet väljer att stanna kvar i unionen. Och där är Sverige är en naturlig bundsförvant, sade han i ett möte med näringsminister Mikael Damberg i veckan.

- Storbritannien har en plats i FN:s säkerhetsråd och är en av de ledande medlemmarna i Nato. Sverige har en lång tradition av ledarskap då det gäller att främja mänskliga rättigheter. Vi borde absolut samarbeta kring försvarsfrågor.

Storbritanniens före detta skuggnäringsminister Chuka Umunna lyfte överraskande upp frågan om försvar efter sitt möte med näringsminister Mikael Damberg i London.

De två politikerna träffades på Chuka Umunnas kontor i parlamentarikernas högkvarter, Portcullis House. Vid ingången sitter Umunnas unga medarbetare inklämda vid smala skrivbord och försöker arbeta medan besökare kommer och går. Utanför fönstren tornar parlamentshuset och Big Ben upp sig.

Efter att Jeremy Corbyn tog makten inom Labour blev Chuka Umunna bara en parlamentariker av många. Men för lite på ett år sedan var han Ed Milibands skuggnäringslivsminister och tippad att bli partiets nästa ledare. En del brittiska medier menar att han nu bidar sin tid. På en hylla i sitt rum har den unga Labourpolitikern ett fotografi där han poserar tillsammans med Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Chuka Umunna, som deltar i ja-sidans kampanj, blickar redan mot ett EU efter omröstningen. Och han anser att försvaret är en av de viktigaste frågorna för Storbritannien.

- Jag förkastar tanken på ett EU med två hastigheter, med närmare integrering för eurozonen och länderna utanför som andra klassens medlemmar. I stället föredrar jag ett EU med två kärnor. Tyskland blir drivkraften inom eurozonen och vi kan bygga en annan kärna kring säkerhets- och försvarsfrågor.

Där kan både Sverige och Storbritannien spela en viktig roll anser Chuka Umunna. Han och Mikael Damberg är gamla bekanta. Efter mötet passade den före detta brittiska skuggministern på att tweeta "Härligt att snacka med Mikael Damberg i London".

Också Damberg funderar på EU:s framtid efter omröstningen. Han oroar sig över att brexit kunde leda till en dominoeffekt inom unionen.

- Risken är att EU-samarbetet hamnar i en lång diskussion som bara handlar om hur olika länder funderar på att ompröva sin relation till EU, i stället för att unionen fokuserar på att skapa fler jobb och en trygghet för invånarna.

Trots framtidsblickarna i Portcullis House var det ändå osäkerheten inför omröstningen, speciellt inom näringslivet, som dominerade under Mikael Dambergs besök i London.

- Storbritannien är en av Sveriges viktigaste marknader, både när det gäller export men också då det gäller investeringar och import. Det skulle få en stor inverkan på svensk ekonomi om britterna väljer att lämna EU, säger Damberg.

Under en lunch på den svenska ambassadens residens träffade ministern också ett tjugotal representanter för svenska företag i Storbritannien. Många av dem uttryckte sin oro för brexit. Flera nämnde att ett Storbritannien utanför EU inte längre skulle vara ett lika attraktivt land för de svenska företagen.

- På kort sikt skapas det en väldigt stor osäkerhet som gör att företagen inte ens vet om de kommer att ha möjlighet att ta in anställda utan visum. På lite längre sikt kan det handla om hur väl regelverket för att nå den europeiska marknaden fungerar och då kan en del företag välja att flytta verksamhet och investeringar från Storbritannien till andra länder, säger Mikael Damberg.

Många av de svenska företagarna är nöjda över att näringsministern besökt London för att lyssna på deras åsikter inför folkomröstningen.

- Det är positivt att ministern kommer hit och är beredd att lyssna på idéer. Men man måste vara väldigt försiktig i hur man uttrycker sig inför valet och inte tala om för britterna vad de ska göra, säger Erik Wenngren, partner i Venture Capital-bolaget Spintop Ventures.

Beatricé Engström-Bondy, rådgivare till Jacob Wallenberg på Investor, tillägger att brexit-frågan orsakar huvudbry för de svenska företagen i Storbritannien.

- Det finns ingen plan. Man vet inte vad det betyder om landet väljer att lämna EU. Oron betyder att man avvaktar, att avvakta betyder mindre investeringar. Vi är oroliga, men får vänta och se vad som händer. Det är ett beslut som måste fattas av britterna själva.

Britterna röstar om sitt EU-medlemskap den 23 juni. De senaste mätningarna visar att ja-sidan leder med närmare 6 procent över nej-sidan.

Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad. I fjol låg exporten till Storbritannien på 84,8 miljarder kronor, 7,2 procent av den totala exporten.

Samma år gick 10 procent av Sveriges tjänsteexport till Storbritannien, en ökning med hela 44 procent från året före.

Storbritannien är den tredje största investeraren i Sverige med investeringar på totalt 305 miljarder kronor.

Källa - 2016-05-28 13:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+