Stridsflyg fast i bråk mellan USA och Turkiet

Senaste nyheterna om Nato

Stridsflyg fast i bråk mellan USA och Turkiet - USA trappar upp konflikten med Turkiet rejält. Amerikanerna blockerar leveranserna av utrustning till Turkiets nya stridsflygplan F-35. Beslutet kommer i ett laddat läge efter de turkiska lokalvalen och inför Natomötet i Washington.

USA har bestämt sig för att frysa leveranserna av utrustning och delar som Turkiet behöver för att kunna använda sina kommande stridsflygplan. Den direkta orsaken är att Turkiet håller fast vid sitt beslut att köpa luftvärnssystemet S-400 från Ryssland.

Bråket mellan de två länderna har pågått under en längre tid och handlar i grunden om mycket mer än stridsflygplan och luftvärn. USA och Turkiet har olika syn i stora frågor - som samarbetet med Ryssland och Iran, de kurdiska styrkorna i Syrien och USA:s vägran att lämna ut predikanten Fethullah Gülen.

Som USA ser det utsätts nu F-35 för en påtaglig risk om planet börjar användas i Turkiet samtidigt som landet också tänker skaffa ett ryskt luftvärnssystem.

F-35 är heller inte vilket stridsflygplan som helst. Planet ska framöver användas av den amerikanska flottan, marinkåren och flygvapnet.

Dessutom har flera av USA:s närmaste allierade bestämt sig för att köpa planet. I skaran ingår bland andra Norge, Danmark, Nederländerna, Storbritannien, Italien, Israel, Japan och Australien.

F-35 kommer kort sagt att bli det dominerande stridsflygplanet på västsidan under flera decennier framöver. Och det är ett plan som fyllts av mängder av avancerad elektronik och byggts med stealth-teknik för att vara svårt att upptäcka.

Som USA ser det kan Ryssland få insyn i hemlig amerikansk försvarsteknologi om F-35 placeras i närheten av S-400, där det kan finnas rysk personal. Det gör också att Ryssland kan utveckla nya metoder för att motverka F-35 och därmed försvaga den enorma satsning USA och flera andra Natoländer nu gör på planet.

- Amerikansk försvarsteknologi får inte falla i Kremls händer. Turkiets nära relation med Putin och ständiga arbete med att skaffa ryska S-400 kan allvarligt hota vår nationella säkerhet, säger den amerikanska, demokratiska, senatorn Jeanne Shaheen i en kommentar.

Turkiet har stått på sig. Landet vill ha ett nytt system som kan ge skydd mot fientligt stridsflyg och ballistiska missiler. Men tidigare förhandlingar om att köpa amerikanska Patriot, samma luftvärnssystem som Sverige nyligen köpt, gick inte igenom.

Därför siktar Turkiet på att köpa S-400 i stället och i juli ska leveranserna från Ryssland börja.

- Vi håller fast vid avtalet. Vi köper S-400 för våra egna behov, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu till nyhetsbyrån AP.

Det amerikanska beslutet att avbryta leveranserna av utrustning till F-35 kan få stora konsekvenser. Beskedet kommer bland annat direkt inför mötet i Washington där USA, Turkiet och andra Natomedlemmar ska högtidlighålla att det är 70 år sedan försvarsalliansen bildades.

I förlängningen hotas nu också leveranserna av de färdiga F-35-planen till Turkiet. Landet har lagt en stor beställning på 100 F-35, ett plan som kostar omkring 1 miljard kronor styck, oräknat all kringutrustning.

De första planen har redan lämnats över till Turkiet men finns kvar i USA för utbildning av piloterna. Först under 2020 ska de första turkiska F-35 börja flyga i hemlandet.

Men konflikten kan även påverka leveranserna till andra köparländer. För Turkiet är en viktig leverantör av delar till F-35. Turkiska företag står bland annat bakom delar av flygkroppen och luckorna som kan öppnas under planet.

Det har tidigare kommit uppgifter om att förberedelserna är igång för att kunna lägga över produktionen av de turkiska delarna på andra länder.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-04-02 21:49

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+