Stridsgrupp följer statlige utredarens rapport

Senaste nyheterna om Nato

Stridsgrupp följer statlige utredarens rapport - Beslutet att sätta en permanent stridsgrupp på Gotland följer den slutsats om ett "värstafallsscenario" som den statlige utredaren Krister Bringéus lade fram i sin rapport. Det menar försvarsstrategen Stefan Ring.

- Gotland har en speciell roll i en krissituation. Den uppfattningen har fått fotfäste i bredare kretsar, säger Stefan Ring till SvD.

Ett mekaniserat skytteförband om 150 soldater, som för tillfället övar på Gotland, har fått order om att stanna kvar. Längre fram kommer det att avlösas av andra förband tills en permanent stridsgrupp är på plats första juli 2017. Det uppger SVT Nyheter.

-Att ha militär representation på plats innebär att du har ett förband med kapacitet som kan öva och träna och som också kan ta den skarpa uppgiften den dag den kommer, säger ÖB Micael Bydén.

Försvarsstrategen Stefan Ring tycker inte att det är konstigt att satsningen kommer nu.

- Jag skulle säga att det är en följd av den säkerhetspolitiska förändringen vi upplevt och med Rysslands övningsverksamhet i de västra delarna av landet, säger Stefan Ring.

- Ryssland övar med snabba förflyttningar över stora områden. Det intressanta är vad man övar istället för var, tillägger han.

Försvarsstrategen Stefan Ring menar också att beslutet är en följd av de slutsatser som den statliga utredaren, ambassadör Krister Bringéus, presenterade i sin rapport i förra veckan.

I betänkandet beskrivsdet som kallas ett "värstafallsscenario" för svensk säkerhet: att rysk militär redan dagarna före ett angrepp mot Baltikum placerar ut luftvärnsrobotar på Gotland för att hindra understöd från Nato över Östersjön.

- Det är inte längre en fråga för personer som beskrivs som alarmistiska för den ryska utvecklingen. Det råder en bred konsensus om att Gotland har en speciell roll i en krissituation, säger Stefan Ring.

Bringeus påpekade i sitt betänkande att Sverige utan Natomedlemskap befinner sig i ett "planeringsmässigt mörkerland" och det kommer att dröja innan Nato hinner reagera.

- Den mest påtagliga militära effekten av ett medlemskap vore sannolikt att den osäkerhet som i dag råder om hur ett gemensamt uppträdande vid en kris i Östersjön skulle gestalta sig undanröjs, sammanfattade Bringéus sitt betänkande i Rosenbad.

ÖB Micael Bydéns beslut påverkar dock inte Natodebatten, enligt Stefan Ring.

- Men att vi nu har människor på plats ger möjlighet att skapa en infrastruktur. Det gör det lättare att föra över andra truppenheter. Men det krävs stora investeringar. Som jag ser det är det bristen på kvalificerat luftvärn som är det stora problemet, säger Stefan Ring.

Vad blir den internationella reaktionen?

- Jag tror att man uppskattar markeringen och att man åstadkommer något som ger signaleffekt. Men också att Micael Bydén får ta det som står till buds. Det som är billigt att placera. Det finns inget överskott på pengar, säger Stefan Ring.

Var blir placeringen?

- Sannolikt vid Tofta skjutfält. Men det lär krävas investeringar på upp mot en miljard kronor för nya faciliteter eftersom man redan avvecklat de tidigare, säger Stefan Ring.

Källa - 2016-09-14 08:25

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+