Svenska topparnas plan i mötet med Trump

Senaste nyheterna om Nato

Svenska topparnas plan i mötet med Trump - Sveriges näringslivstoppar vill styra in samtalet med Donald Trump på tullar, affärer och relationer. Men ibland drar sådana här toppsamtal iväg, så det lär inte bli lätt.

Till skillnad från Tage Erlander behöver inte Stefan Löfven (S) övertyga Donald Trump om att det finns privata företag i Sverige. När Erlander som första svenska statsminister träffade en amerikansk president, Harry Truman 1952, var Sverigebilden socialistisk i USA.

Som belägg har dessutom Stefan Löfven en näringslivsdelegation med sig. Pikant nog består den nästan enbart av bolag från familjen Wallenbergs sfär. Det enda undantaget är lastbilstillverkaren AB Volvo som Industrivärden huvudäger.

Mötet är planerat att vara i två timmar, men sådant vet man aldrig riktigt i förväg. Det kan bli kortare och det kan bli längre. Andra viktigare saker kan inträffa som Donald Trump måste åtgärda. Eller tycke kan uppstå.

Precis som i vanliga samtal vid köksbordet brukar inte heller toppmöten följa en exakt plan. Men de svenska näringslivsdeltagarna lär försöka styra in det på några få viktiga saker.

När världens mäktigaste man viftar med ståltullar blir svenska näringslivstoppar rejält nervösa. Sverige är ett litet exportberoende land. För näringslivet, och för de flesta politiker, är frihandel en helig ko.

Frihandel var ett viktigt tema inför mötet redan från början eftersom Donald Trump stoppat frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership, TPP. Men sedan Donald Trumps planer på ståltullar dök upp förra veckan har det blivit det allt överskuggande. Den här veckan planerar Donald Trump att godkänna tullavgifter på import av stål, 25 procent, och aluminium, 10 procent.

Visserligen exporteras 65 procent av svenskt stål till EU, men USA är också en viktig marknad.

Frågan är vad de svenska näringslivsmännen, och den enda kvinnan i näringslivsdelegationen, Ylva Berg, vd för Business Sweden, kan göra åt saken. Kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg är visserligen tungviktare, och deras maktbolag Investors företag har runt 80 000 anställda i USA. Men Donald Trump lär måna mer om sina väljare.

Som vanligt när statsminister Stefan Löfven är ute och reser med en näringslivsdelegation har han försvarskoncernen Saabs ordförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe med sig.

För när vapen ska säljas gäller det att företagen backas upp av sina respektive länders regeringar. I USA tävlar Saab, i en allians med amerikanska Boeing, om att få sälja minst 350 skolflygplan till det amerikanska flygvapnet för uppemot 100 miljarder kronor.

I sommar väntas USA fatta beslut om vilka skolflygplan flygvapnet ska ha. Saab-Boeing tävlar bland annat med amerikanska Lockheed Martin och Northrop Grumman.

Dessutom ska Sverige köpa luftvärnet Patriot från USA för max 25 miljarder. Huruvida det är en bricka i förhandlingsspelet om skolflygplanen framgår inte.

Dessutom kanske Stefan Löfven inflikar något om det viktiga samarbetet med Nato.

Att bygga relationer är oerhört viktigt, särskilt i ett tungt land som USA.

Företagsledarna och näringsminister Mikael Damberg (S) får träffa handelsminister Wilbur Ross klockan 9 amerikansk tid, klockan 15 svensk tid, före mötet med Donald Trump. Han är givetvis en viktig person att diskutera frihandel och affärer med.

Näringslivshöjdarna får för övrigt bara vara med i slutet av mötet med Donald Trump.

Men även om mötena är korta är det värdefullt att träffa så tunga personer. Höjdarna har möjlighet att göra ett intryck och bygga upp kontakter för framtiden.

Källa - 2018-03-06 14:07

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+