Sverige bör rusta socialt, inte militärt.

Senaste nyheterna om Nato

Sverige bör rusta socialt, inte militärt. - Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) undertecknade nyligen ett avtal med USA och Finland om ökat militärt samarbete och igår blev det klart att

det dansk-svenska försvarssamarbetet ska fördjupas. Det var inte länge sedan NATO övade krig på svensk mark, och enligt avtal som inte har fått någon större offentlig uppmärksamhet har alla EU-länder förbundit sig att gemensamt samarbeta militärt. Och vapenexporten fortsätter.

I en värld där internationell säkerhetspolitik präglas av misstänksamhet och polarisering är upprustning en farlig väg att gå. Att dessutom fler och fler länder går mot ökad nationalism och att styras av totalitära regimer gör det viktigare än någonsin att fundera över vilka Sverigesamarbetar med och i vilket syfte.

Sverige bör rusta socialt, inte militärt.

Feministiskt initiativ och Unga feminister ser det som orimligt att politiker som företräder Sverige skakar hand med ett militärt ivrigt och oberäkneligt USA och därmed ökar spänningarna i Östersjöområdet, istället för att följa FN:s uppmaningar om nedrustning och motverka orsakerna till konflikt.

Vissa påstår att en utökad militär styrka leder till mer fred, enligt samma logik som att fler vapen leder till mindre våld. Men det gör det inte.

Ju fler vapen, desto mer våld. Svensk vapenexport bidrar redan nu till våld i andra länder. Svenska intressen gör att människor runt om i världen skadas och i värsta fall dör.

Militarism leder till ökad nationalism, en känsla av osäkerhet och en värld som har fingret på avtryckaren, en värld där missförstånd eller dålig kommunikation plötsligt kan få horribla konsekvenser. En värld där människor ställs mot människor och det är en sanning att människor behöver dö för sin stats skull. Det är inte en värld vi vill bidra till.

Det finns inga enkla lösningar när det gäller säkerhetspolitik och det kan vara läskigt att gå emot strömmen. Vi håller med om att säkerhetspolitik är viktigt, men inte om att det är gränserna som är hotade. En säkerhetspolitik värd namnet behöver prioritera mänsklig säkerhet och lägga resurser på att bygga fred.

I en feministisk säkerhetspolitik är det centralt att förebygga orsakerna till konflikt och normer som gör att våld är ett accepterat verktyg för att nå önskad effekt.

Världens militära utgifter uppgick 2017 till 1 731 miljarder dollar, enligt SIPRI, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut. Det är ett globalt problem att stater prioriterar militära utgifter istället för fattigdomsbekämpning. Tänk om dessa pengar istället hade lagts på skola och sjukvård! Sveriges internationella roll borde vara att bidra till social upprustning, inte militär.

Politiker som företräder Sverige bör skaka hand med organisationer som stöttar lokalt demokratibygge, som förebygger mäns våld mot kvinnor och som arbetar med att stärka välfärd och den ideella sektorn.

Vi tror på ett diplomatiskt starkt Sverige, som står upp för mänskliga rättigheter och vågar ta ställning för mänsklig säkerhet. Vi tror inte på ett Sverige som rustar upp och blir meddragna i militära allianser.

Vi tror på global nedrustning och fokus på mänskliga rättigheter, och dit kommer Sverige inte med fler samarbetsavtal med USA, NATO:s ryggrad.

Vi vill reformera försvaret för att förbättra den civila krisberedskapen och motverka globala hot som propaganda och klimatkatastrofer, och stärka Sveriges utrikespolitiska ställning i konfliktförebyggande välfärdsinsatser.

För en fredlig värld behöver Sverige också förbereda för fred och visa omvärlden att det är målet. Därför förespråkar vi en ny svensk säkerhetspolitik där social rustning, inte militär, premieras. Bara så kan en hållbar fred skapas.

Källa - 2018-05-23 04:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+