Sverige till Nato Öva gärna med oss!

Senaste nyheterna om Nato

Sverige till Nato Öva gärna med oss! Senaste nytt om Nato

Sverige till Nato Öva gärna med oss! - Öva gärna med oss, är beskedet från försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Natobasen Jens Stoltenberg.

Samtidigt är Hultqvist kritisk till fokuseringen på procentsiffror när det gäller att satsa på försvaret.

Sverige och Finland fanns i sedvanlig ordning med på ett hörn när Natoländernas försvarsministermöte i Bryssel avslutades på torsdagen.

Nato lovade bland annat att bättre koordinera sig om Afghanistan, där oron annars vuxit för att USA:s president Donald Trump ska ta beslut utan att tala med de övriga.

- Det blir inget ensidigt tillbakadragande. Det kommer att koordineras. Men det betyder inte att inget kommer att hända, lovade USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan enligt den norska nyhetsbyrån NTB.

Efter mötet hade Peter Hultqvist en extraträff med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, bland annat för att prata om gemensamma övningar.

- Det är det som ger ökad militär förmåga i praktiken och också möjlighet att samverka om det är nödvändigt i en krissituation, säger Hultqvist till TT.

Sverige var sjätte största deltagare i Natoövningen Trident Juncture i höstas och ser fram emot svarsbesök under arméövningen Northern Wind i slutet på mars.

- Där har vi 3 000 svenska soldater, 1 500 finska soldater, en brigad från den norska sidan med 4 550 soldater och där är det kopplat också till brittiska och amerikanska truppinslag, säger Hultqvist som också meddelade Stoltenberg att Sverige gärna ser Natoinslag i nästa års stora Auroraövning.

Inom Nato har många ord - inte minst från president Trump - på senare år ägnats åt hur medlemsländerna ska nå upp i militäralliansens mål om att lägga motsvarande två procent av BNP på försvaret.

Som partnerland har Sverige inget sådant krav på sig och ligger dessutom en bra bit ifrån, trots ökade satsningar.

- Vi ligger väl på 1,1 procent, men det kommer naturligtvis att öka i framtiden, säger Hultqvist, som inte är särskilt förtjust i att prata procent.

- Det korrekta är att titta mer på vad vi vill förstärka i form av investeringar i nya vapensystem i kombination med övningsverksamhet. Det är det som är den militära substansen och det tycker jag är viktigare än att diskutera procentsatser i BNP, säger Hultqvist i Bryssel.

De 29 Nato-länderna har som målsättning att lägga motsvarande 2 procent av sin BNP på försvaret. Så här ser de senaste siffrorna ut, från 2018:

Fotnot: Det 29:e medlemslandet Island har ingen egen militär.

Källa: Nato

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-14 20:05

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+