Tio mest korrupta länderna i världen

Senaste nyheterna om Nato

Tio mest korrupta länderna i världen - Framtiden ser inte bra ut för kampen mot korruption, enligt Transparency International årliga rapport. Majoriteten av länderna blir inte bättre på att besegra korruptionen.

Organisationen listar varje år hur korrupta väldens länder är. Sammanställning bygger på en kombination av enkätundersökningar och experters bedömningar av korruptionen i de olika länderna.

Enligt den senaste sammanställningen är Sverige världens sjätte minst korrupta land, slaget av Singapore, Schweiz, Norge, Finland, Danmark och Nya Zeeland.

Det finns däremot många exempel på länder som härjas av korruption, nepotism och maktmissbruk - här är de 10 värsta.

Ekvatorialguinea är en av Afrikas brutalaste och mest korrupta diktaturer. I slutet av december avvärjdes en statskupp i Ekvatorialguinea. Utländska legosoldater försökte störta presidenten Teodoro Obiang Nguema, som har suttit vid makten i över 38 år. Han har vunnit varje val med minst 95 procent av rösterna.

Fifa har stängt av Ekvatorialguineas damlandslag från fotbolls-VM nästa år, då landslaget bland annat hade förfalskat dokument.

I år får landet samma poäng som Guinea-Bissau, Nordkorea och Libyen. De fyra länderna får 17 poäng var.

Statskupp på statskupp, och ett land som har tusentals öde öar. De internationella knarkligorna har sett potentialen i att etablera sig just i Guinea-Bissau som är det nionde mest korrupta landet i världen. Det lilla västafrikanska landet blev en viktig omlastningsstation för kokain under 2000-talet.

Landet är mycket instabilt politiskt och korruptionen är enorm. I maj 2016 försvann 408 miljoner kronor från statskassan, utan förklaring. Finansministern misstänktes ha underlättat transaktionerna.

Världens mest slutna land är också ett av de mest korrupta länderna. Landet är en kommunistisk diktatur och är styrd av Kim Jong-Un. Folk i landet är ständigt övervakade och försvaret är ofta närvarande.

Ekonomin har kollapsat, vilket har lett till svält och desperation. Personer som antas tillhöra oppositionen riskerar att sättas i arbetsläger eller att avrättas, enligt Utrikespolitiska institutet.

Sedan Gaddafi störtades har landet kastats in i kaos. Korruptionen är utspridd i samhället på alla nivåer, men högst inom sektorn för offentlig upphandling och oljeindustrin. Landet väntar fortfarande på en ny grundlag. Säkerhets- och rättsystemen är ineffektiva. En internationellt erkänd regering sitter nu i Libyen och FN hoppas på val före årets slut.

IS har även en stark närvaro i landet och olika väpnade miliser slåss mot varandra, enligt Utrikespolitiska institutet.

Sedan Sydsudan bröt sig loss från Sudan 2011, efter ett 50 års krig, har militära konflikter fortsatt. Och tvister om gränsdragningar och resursfördelning mellan Sudan och Sydsudan är ännu levande. Ekonomin har fallit ihop och befolkningen svälter.

Korruptionen är utspridd inom hela landet, både ekonomiskt och politiskt, vilket bäddar för nepotism och maktmissbruk.

Jemen är enligt grundlagen en republik med flerpartisystem, men i dag råder politiskt kaos. Efter 32 år vid makten avgick presidenten Ali Abdullah Saleh 2012. 2014 tog rebellerna över huvudstaden Sanaa och den nya presidenten, Abd Rabbu Mansur Hadi flydde landet. Han bor nu i Saudiarabien.

Hadi och hans ministrar anklagas nu för korruption inom oljeindustrin och rebellerna vill se dem avgå. I mitten av januari betalade Saudiarabien två miljarder dollar till den jemenitiska centralbanken för att undvika en valutakollaps.

Både Jemen och Sydsudan får 16 poäng i år.

Afghanistans presidentval 2014 avslutades med att de två kandidaterna gjorde ett avtal på grund av anklagelser om massiva bedrägerier. Den nuvarande presidenten Ashraf Ghani har sedan dess misslyckats med att reformera staten.

Armén och polisen lider ständigt av korruption vilket gör att säkerhetsnivån i landet inte förbättras. Bland soldaterna finns det mellan 20 000 och 40 000 som antingen är döda eller har deserterat, enligt NATO. Cheferna misstänks förskingra dessa spöksoldaters löner.

Syrien lider fortfarande av Bashar al-Assads makt. Befolkningen protesterade kraftigt mot diktatorn 2011 och sedan dess plågas befolkningen av krigets fasor.

Panamaläckan avslöjade även att klanen Assad använde skalföretag i skatteparadis för att fortsätta finansiera kriget och undgå internationella sanktioner.

Bashar al-Assads kusin Rami Makhlouf fick hjälp av den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca för att skapa tre skalföretag i Seychellerna då hans tillgångar hade frusits av EU och USA. Dessa tre skalföretag levererade bränsle till det syriska arméns bombflygplan.

Världens yngsta land är också det näst mest korrupta landet i världen. Den unga nationen är i dag mitt i ett inbördeskrig mellan de största folkgrupperna Dinka och Nuer. Kriget började 2013 då den nuvarande presidenter Salva Kiir anklagade sin vicepresident för kuppförsök.

Befolkningen svälter och 4,5 miljoner människor är på flykt, enligt FN.

Ännu har landet aldrig upplevt ett demokratiskt val. I fjol påpekade parlamentsledamöterna att oljepengarna inte hade kommit in till nationens centralbank. Dessa pengar misstänks ha förskingrats av krigschefer.

Somalia toppar ännu en gång listan över de mest korrupta länderna. Landet ödelades av inbördeskrig 1991, och kriget pågår ännu. 2012 valdes en ny president. Men i dag har regeringen inte kontroll över hela landet.

Befolkningen svälter och landet är beroende av ekonomiskt stöd utifrån. Korruptionen leder till att en stor del av dessa pengar förskingras.

Transparency International utvärderar korruptionsnivåerna i 180 länder varje år. Poängen går från 0, då landet är väldigt korrupt, till 100, då korruption inte finns.

I år har mer än två tredjedelar av länderna ett resultat under 50 och genomsnittet ligger lågt - vid 43.

Rapporten Corruption Perception Index gäller uteslutande den offentliga sektorn och grundas i omdömen som kommer från experter.

Källa - 2018-06-08 10:20

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+