Trump åker kanske till Danmark

Senaste nyheterna om Nato

Trump åker kanske till Danmark Senaste nytt om Nato

Trump åker kanske till Danmark - I början av september är det tänkt att USA:s president Donald Trump ska besöka Danmark.

Eller?

- Jag kommer kanske till Danmark, sade Trump till reportrar under söndagen.

Danmark har hamnat i Donald Trumps blickfång. Den amerikanska presidenten har uttryckt en önskan om att få köpa Grönland, och om någon vecka är det tänkt att han ska åka till Köpenhamn för ett statsbesök.

Men på söndagen kom Trump med ett litet förbehåll.

- Vi är en av Danmarks allierade och vi hjälper Danmark. Jag överväger att åka dit. Vi åker till Polen, och så kanske vi åker till Danmark.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen är däremot inte orolig över att statsbesöket 2-3 september ska ställas in.

- Vi utgår från att vi får besök av den amerikanske presidenten, och vi är i full gång med förberedelserna, säger hon till Danmarks Radio.

- Jag ser verkligen fram emot besöket. USA är vår viktigaste säkerhetspolitiska allierade.

Trump angav inte någon orsak till sitt "kanske", men uttalandet kommer två dagar efter att Frederiksen sagt att Trumps önskan att köpa Grönland är absurd. Presidenten bekräftade själv under söndagen att han vill se en affär.

- Det är något vi har pratat om. Det är strategiskt intressant och vi skulle vara intresserade av ett köp. Men vi måste prata (med Danmark) lite, sade han, och betonade att frågan inte har högsta prioritet i Vita huset.

- I grunden är det en stor fastighetsaffär.

Om Trump dyker upp i Köpenhamn ser Mette Frederiksen ut att få klara sig utan sina stödpartiers uppbackning om USA kommer med krav på militär hjälp, skriver tidningen Politiken.

USA har tidigare uppgett att de vill att Danmark ska skicka ett krigsskepp till Hormuzsundet och att danska soldater ska avlösa amerikanska i syriska Kurdistan. Någon formell amerikansk förfrågan har inte kommit, men Danmark har deltagit i planeringsmöten om insatsen i Hormuzsundet. Skulle en formell förfrågan komma skulle Socialdemokratiets stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten motsätta sig en dansk insats i Persiska viken.

- Vi hade kunnat stödja en europeisk insats, för det hade kunnat motverka en eskalering. Blir det en insats under amerikansk ledning blir det svårt att se skillnad på EU:s och USA:s politik om Iran, säger De Radikales utrikespolitiske talesperson Martin Lidegaard till Politiken.

Danmark är även ett av de Nato-länder som Trump har kritiserat för att inte lägga tillräcklig stor del av sin budget, minst motsvarande två procent av BNP, på försvaret.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-08-19 04:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+