Trump håller sitt löfte startar enorm miljardrullning

Senaste nyheterna om Nato

Trump håller sitt löfte startar enorm miljardrullning Senaste nytt om Nato

Trump håller sitt löfte startar enorm miljardrullning - Klockan 13. 10 på fredagen lokal tid i Washington satte sig nye president Donald Trump i presidentstolen i Ovala rummet.

En mapp med papper plockades fram och han började underteckna de första konkreta politiska besluten. Här listar SvD Trumps viktigaste beslut första dygnet.

President Trump hade i en intervju med tyska Bild och brittiska Times lovat att redan första dagen lämna TPP - det kommande frihandelsavtalet med ett antal asiatiska länder. Det löftet höll han han. Ett av de första initiativen handlade just om TPP och frihandeln. "Vi drar oss ur frihandelsavtalet TPP och säkerställer att nya handelsavtal är av intresse för de amerikanska arbetarna", står det i ett uttalade på Vita husets hemsida.

Donald Trump vill även förhandla om Nafta-avtalet, som funnits mellan USA, Mexiko och Kanada sedan 1994. Och om handelsparterna inte går med på vad man i uttalandet kallar ett rättvisare avtal hotar Trump med att helt dra sig ur.

Allra först rafsade Trump sitt namn på ett dekret med order att inleda nedmonteringen av Affordable Care Act, populärt kallas Obamacare.

Han gav order att myndigheterna måste "vidta åtgärder i enlighet med lagen för att minimera omotiverad reglering som kommer av lagen och förbereda för mer flexibilitet och kontroll för att skapa en friare och mer öppen sjukvård", som det heter i beslutet.

Departement och myndigheter beordras avstå från och skjuta på beslut som rör Obamacare, som att bevilja undantag och fördröja sådant som ska verkställas och kostar pengar.

Republikanerna har haft som ett av sina främsta mål att få bort Obamacare och att Trumps allra första beslut rör detta anses som en stark signal.

Lagen har gjort att 20 miljoner fler amerikaner har en sjukvårdsförsäkring. Trump har tidigare sagt att han ska ersätta Obamacare, men att alla ska ha rätt till sjukvård. Bara en tredjedel av USA:s befolkning har rätt till sjukvård med offentlig sjukförsäkring, de som har fyllt 65 och de allra fattigaste.

President Trump har ännu inte presenterat en ersättning till Obamacare. Och vi lär inte få några konkreta svar innan hälsoministern är på plats. Trumps val har fallit på Tom Price, som ska frågas ut i Senatens finanskommitté på tisdag.

Något som gav en föraning om USA:s nya utrikespolitik - men kanske framförallt ekon av president Reagans "Stjärnornas krig" från 80-talet (det som blev början till Natos missilförsvarssystem i nuvarande Tjeckien och Polen) var Trumps order att ett nytt missilsystem ska tas fram. Detta ska vara särskilt utformat för att skydda USA från attacker från Nordkorea och Iran. Inga mer detaljer gavs.

Barack Obamas satsning på att minska klimatutsläppen (Climate Action Plan) och hans vattenmiljösatsning ska skrotas.

"Att lyfta de inskränkningarna kommer att kraftigt hjälpa amerikanska arbetare", står det i ett uttalande på den nu nydesignade hemsidan i Vita huset.

Enligt uttalandet är satsningarna "skadliga och onödiga" och att ta bort dem kommer att leda till kraftigt ökade löner.

Genom att i stället satsa på USA:s gas- och oljesektorer kommer att öka statens intäkter, vilket i sin tur kan gå till satsningar på skolor, vägar, broar och infrastruktur, står det också i uttalandet, där inget närmare preciseras.

Trumps stabschef Reince Priebus gav sent på fredagskvällen, amerikansk tid, order att frysa alla nya och pågående regeländringar i departement och myndigheter. Anledningen är att den nya administration ska få en chans att se över dem. Detta anses som standardförfarande vid presidentbyten i USA som samtidigt innebär byte av parti.

President Trump undertecknade även en proklamation om en nationell patriotdag. Exakt vad det innebär är ännu oklart.

En högst konkret åtgärd av president Trump redan första timmen var att byta gardiner i det Ovala rummet: President Obamas mörkröda runga gardiner är nu ersatta av guldfärgade. Och just glittrande guldfärg verkar fascinera Trump, vars gigantiska våning i Trump Tower i New York går i glittrande toner av - just det.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-21 09:44

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+