Trump har skäl att ogilla Merkel men alla är inte goda

Senaste nyheterna om Nato

Trump har skäl att ogilla Merkel men alla är inte goda Senaste nytt om Nato

Trump har skäl att ogilla Merkel men alla är inte goda - Att Angela Merkel och Donald Trump ogillar varandra är uppenbart, men att relationen mellan Tyskland och USA inte varit så här dålig sedan Hitlers dagar beror inte enbart på dem. Tiden då Europa och USA var nära vänner är troligen förbi.

Detta är en krönika. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är satir, men nog inte jättelångt från sanningen.

- Nej, jag vill inte prata med Herr Trump! Han hatar mig och jag hatar honom mer, klagar den brittiska komikern Tracey Ullman när hon i sin rollfigur som Angela Merkel blir släpad fram till datorn av sin närmaste rådgivare. (Har ni inte sett BBC:s "Tracey Breaks the News" är det dagens bästa tips, Ullmans Merkel är minst sagt underhållande. )

Att Angela Merkel inte är särdeles förtjust i den amerikanska presidenten är uppenbart även i verkligheten. När hon talade inför studenter på elituniversitetet Harvard innan sommaren kritiserade hon Trumps politik flera gånger utan att nämna honom vid namn. När hon på sin årliga sommarpresskonferens i Berlin fick frågan om hon kände solidaritet med de fyra amerikanska kongressledamöter Donald Trump sagt gott kunde "åka hem" blev svaret "Ja!", följt av en paus. Sedan kom ytterligare ett "ja!" och ännu en paus.

Som av en händelse fotograferades sedan den tyska förbundskanslern under semestern läsandes ett exemplar av boken "der Tyrann" (det var på balkongen på hotellet där hon bodde, så hon läste den inte direkt i smyg). "Tyrannen" är en bok av Shakespearekännaren Stephen Greenblatt som förklarar dagens politik med hjälp av den brittiske dramatikerns karaktärer och ses allmänt som ett verk om Trump.

Donald Trump är inte bättre - om nu någon trodde det. När de båda träffas gör han sitt bästa för att se uttråkad ut och tittar demonstrativt upp i luften när Merkel talar. Dagen efter incidenten då han pekade ut de fyra kvinnliga kongressledamöterna tog han upp förbundskanslern på ett stort valmöte i delstaten North Carolina.

Ok, så tyskarna är inte särdeles förtjusta i Trump - men då är det väl bara att vänta ut honom så blir allt normalt?

Fullt så enkelt är det inte. Förskjutningen av den amerikanska uppmärksamheten från Europa till resten av världen inleddes redan under George W. Bush och förstärktes under Barack Obama som lade större tonvikt vid Asien. Det kommer inte att förändras, speciellt inte som Kina blir allt mäktigare.

Dessutom irriterar Tysklands och många andra Nato-länders låga försvarsutgifter inte bara Trump utan en lång rad amerikaner. Såväl i Washington som runt om i landet ställs frågan varför USA:s skattebetalare ska garantera Europas försvar? Det är inte heller en undran som lär försvinna när frågan väl ställts.

Kanske ska Merkel ändå ta till sig ett tips från Tracey Ullmans "Merkel" när hon träffar Trump i helgen. När presidentens ögon börjar vandra mot himlen drar hon fram sin "speciella handelsrådgivare" Helga. En blondin med flätor och dirndl-urringning.

Det kan funka på "the Donald" - men någon långsiktig lösning är det inte.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-08-25 09:20

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+