Trump kan bli lame duck redan första året

Senaste nyheterna om Nato

Trump kan bli lame duck redan första året Senaste nytt om Nato

Trump kan bli lame duck redan första året - President Donald Trump bad tidigare FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen om säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, avslöjar New York Times. Nyheten dementeras av Vita huset - men är den senaste av flera kontroverser som hotar blockera Trumps möjligheter att regera.

På fredag kliver USA:s president Donald Trump ombord på Air Force One som tar honom till Europa för möten med påven, Merkel, EU och Nato.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För Vita huset blir Europaresan i bästa fall en välbehövlig paus från det kompakta flöde av kontroverser som dominerar Washington. Kontroverser som - likt under förra årets valkampanj - till stor del har sitt ursprung hos Trump själv. Och som är på god väg att förlama presidentens möjligheter att regera.

- Vi vore hjälpta av lite mindre drama från Vita huset så att vi kan fokusera på vår agenda, säger Republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, till CNN.

Bakgrunden till den senaste omgången problem för Vita huset är de pågående utredningarna om kopplingar mellan personer i Trumps stab och Ryssland.

Tidigare i maj vittnade tidigare tillförordnade justitieministern Sally Yates i kongressen om att hon varnat Vita huset för att Trumps säkerhetsrådgivare Mike Flynn var i riskzonen att utpressas av ryssarna. Trump tvingades sparka Flynn redan i februari sedan rådgivaren ljugit om sina ryska kontakter.

Därefter, i förra veckan, sparkade Trump oväntat FBI-chefen James Comey. Den åtgärden förvandlade Trumps själv till en ny soppa som verkade konsumera all energi i Washington. För medan Trump-administrationen beskrev den officiella orsaken som att Comey misskött förra årets utredning kring Hillary Clintons epost, så sa Trump i en intervju att han haft ryssutredningen i tankarna hela tiden.

Så på onsdagen spräckte New York Times nyheten att Trump ska ha bett James Comey att lägga ned utredningen runt Flynn. Nyheten dementeras av Vita huset.

För många av Trumps kärnväljare är dessa och flera andra kontroverser inget bekymmer - de ser dem som en konspiration av en liberal presskår som ännu inte kommit över Hillary Clintons valförlust.

Men i onsdags verkade Trump inte ens tas i tydligt försvar av Breitbart News, den ultrakonservativa och provokativa nyhetssajten som tidigare drevs av Trumps chefsstrateg Steve Bannon. Och somliga politiska insiders och analytiker börjar nu prata i termer av riksrätt, "impeachment".

Dit är det ännu en bra bit. Republikanska politiker lär tänka efter noga innan de överväger att bända bort en republikansk president. Men i augusti 1974 tvingades Richard Nixon avgå sedan han hotats av åtal efter Watergate. Drygt 20 år senare var det Bill Clintons tur sedan han ljugit i Lewinskyaffären. Clinton friades och kunde göra en mirakulös comeback. Men han hamnade farligt nära att bli så omgärdad av kontroverser att han inte kunde fungera som president.

Nu är Trump på väg mot samma farozon. Nästa år är det kongressval igen i USA. Valet må vara över ett år bort men kampanjandet är redan igång. Det innebär att republikanska senatorer som vill bli omvalda i delstater där Donald Trump har extra svagt stöd kan landa i slutsatsen att de har mer att vinna på att offentligt ta avstånd från presidenten än att fortsätta backa upp honom.

Sådana tecken syns redan. Exempelvis Jeff Flake, republikansk senator från Arizona där Trumps hot om upprivet Naftaavtal inte nödvändigtvis uppfattas positivt, sa nyligen till journalister han räknar med att gå emot presidenten "om de dåliga sakerna".

Samtidigt som Trump flyger till Europa så fortsätter förhandlingarna om presidentens ersättning till Obamacare. Trumpcare, som den kallas, har passerat representanthuset men riskerar bli rejält omstöpt i senaten, om den överhuvudtaget kan röstas igenom.

Bortom det finns skattereformen, avregleringar, muren mot Mexiko och ny infrastruktur för tusen miljarder dollar - vallöften som få hinner ägna någon djupare tanke åt i det ständiga Twitterflödet från en irriterad president i Vita huset några hundra meter från Capitol Hill.

Med den symboliska 100-dagarsgränsen passerad har Trump inte fått en enda stor reform igenom kongressen. Och mer än hotet om riksrätt så är det den alltmer akuta risken att bli en irrelevant "lame duck"-president redan under första året vid makten som är presidenten största problem just nu.

Källa - 2017-05-17 20:08

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+