Trump, May och Macron nobbar Davos

Senaste nyheterna om Nato

Trump, May och Macron nobbar Davos Senaste nytt om Nato

Trump, May och Macron nobbar Davos - Global ekonomisk inbromsning och politisk turbulens utgör ramen för årets upplaga av Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos, som går av stapeln i veckan.

Rader av tungviktare har lämnat återbud, vilket gör årets möte till ett politiskt mellanår.

Så sent som i fredags kom den senaste kallduschen för Davosmötets arrangörer. I elfte timmen meddelade USA:s president Donald Trump att det inte blir någon regeringsdelegation alls från USA på årets Davosmöte.

Trump, som med en delegation på 1 500 personer i fjol tog medialt mycket stor plats på Davosmötet, hade redan tidigare meddelat att han själv inte skulle komma i år med hänvisning till att han har fullt upp på hemmaplan.

Presidenten är indragen i en hård politisk strid med meningsmotståndare i USA:s kongress om finansieringen av en mur mot Mexiko. Detta har skapat en politisk kris i USA, med låst läge kring statsbudgeten och en av de längsta partiella nedstängningarna av federala myndigheter i USA genom tiderna.

Den amerikanska delegationen till årets Davosmöte skulle i Trumps frånvaro ha letts av finansminister Steven Mnuchin och utrikesminister Mike Pompeo. Tanken var att de skulle diskutera behovet av reformer av internationella institutioner, som Världshandelsorganisationen WTO, Internationella valutafonden IMF och Världsbanken.

Flera andra världsledare har också lämnat återbud, däribland Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Macron pressas hårt av våldsamma demonstrationer på hemmaplan mot hans reformpolitik, medan May försöker få ordning på den urspårade brexitprocessen för att minska risken för att Storbritannien lämnar EU utan ett utträdesavtal den 29 mars.

Statsminister Stefan Löfven (S), som efter över fyra månaders dödläge så sent som i veckan fick förnyat mandat som landets statsminister av riksdagen, har inte heller planerat någon närvaro i Davos i år.

"Löfven åker inte", är beskedet från hans presstab inför regeringsdeklarationen på måndag. Vad gäller övriga ministrar är läget oklart, helt enkelt för att det inte är klart vilka som sitter i regeringen när Davosmötet äger rum.

- Vi vill inte ge något slutgiltigt besked i den frågan förrän efter regeringsförklaringen, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.

Årets tema på Världsekonomiskt forums årsmöte, som samlar tusentals politiska och ekonomiska tungviktare och akademiker i den lilla alporten Davos, är Globalisering 4. 0. Tanken är att på 350 olika seminarium och paneler föra en diskussion om hur beslutsfattare ska hantera vad som kallas den fjärde industriella revolutionen.

"Denna fjärde våg av globalisering måste vara fokuserad på det mänskliga, inkluderande och hållbar", skriver Davosmötets grundare professor Klaus Schwab i en kommentar.

Enligt Schwab handlar det om att hantera vad han kallar en period med omfattande global instabilitet som orsakas av både teknisk och geopolitisk utveckling.

- Davos kommer att präglas av börsångest på högsta nivå, den ekonomiska inbromsningen och internationell politik, säger Nariman Behravesh, chefsekonom på analyshuset IHS Markit, till Reuters inför mötet.

Bland årets affischnamn på mötet finns enligt Världsekonomiskt forum Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Japans premiärminister Shinzo Abe. En joker i leken blir Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro.

Den omstridde brasilianske ledaren har inför mötet flaggat för att han kommer presentera ett nytt Brasilien, fritt från ideologiska låsningar och korruption.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres är en annan världskändis på plats. Till mötet väntas bland annat också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och IMF-chefen Christine Lagarde.

Världsekonomiskt forums (WEF) årsmöte samlar årligen tusentals ledare från den ekonomiska och politiska globala eliten i den schweiziska lilla alpstaden Davos. Mötet samlar även frivilligorganisationer, forskare och PR-konsulter i tusental samt kändisar.

Det årliga mötet har snart ägt rum under 50 års tid. Det började i litet format 1971, under rubriken European Management Symposium, med professor Klaus Schwab som pådrivande eldsjäl. Fram till 1987 kallades mötet formellt för European Management Forum.

Sedan 1970-talet har Davosmötet vuxit till en miljardindustri. Årets möte är inget undantag. Prislappen för medlemskap och de finaste biljetterna, som ger tillträde till allt och alla, ligger på hundratusentals kronor.

I år väntas omkring 3 000 officiella deltagare till den exklusiva lilla alporten, 22-25 januari. Utöver de officiella deltagarna på hundratals seminarium och paneler med olika varianter på årets tema tillkommer ett stort pressuppbåd och stora skaror affärsmän, lobbyister och tjänstemän, som präglar den ofta snöiga alpinorten med allt från karavaner av bilar till exklusiva middagar, hemliga affärsuppgörelser och nätverksbyggande.

Källa: Reuters, Världsekonomiskt forum

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-20 08:34

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+