Trump ord i FN vägs på guldvåg

Senaste nyheterna om Nato

Trump ord i FN vägs på guldvåg Senaste nytt om Nato

Trump ord i FN vägs på guldvåg - Utrikesminister Margot Wallström ska enligt planerna delta i träffen, som äger rum dagen innan årets diplomatiska talmaraton, den allmänna debatten i FN:s generalförsamling, drar igång. Vid den ska Trump också tala.

Högt uppsatta ledare från FN:s 193 medlemsländer kommer till New York för talstafetten och de många möten som sker i kulisserna i FN-huset. Många lär hålla ett extra öga på Trump, som varit kritisk mot multilaterala institutioner som FN och arbetar enligt devisen "Amerika främst".

USA:s president drog på sig stark kritik när han tidigare i somras beslöt att backa ur det globala klimatavtal som slöts i Paris. Vidare har Trump minskat delegationen som reser till högnivåveckan i FN till en tredjedel och meddelat att han tänker hålla vissa möten med världsledare på sin golfklubb i New Jersey, skriver amerikanska medier. Och Vita huset har fattat beslut om att minska USA:s bidrag till FN:s fredsbevarande insatser med motsvarande 4,8 miljarder kronor.

Globala beslutsfattare lär väga Donald Trumps ord i FN på guldvåg och leta efter tecken på om han ändrat inställning i exempelvis klimatfrågan. Trump tros dock vara något mer välvilligt inställd till FN än till försvarsalliansen Nato, som han kallat "föråldrad", skriver The Washington Post.

- Jag har länge känt att FN presterar för lite men har en enorm potential, sade Trump vid en lunch för FN-diplomater i Vita huset i april.

Frågan om reform av det byråkratiska världssamfundet är Trump dock inte ensam om att förorda. Det har stötts och blötts i olika forum i flera år. Främst är det säkerhetsrådet som kritiserats, eftersom det anses spegla en föråldrad världsordning. Systemet med att de fem permanenta medlemmarna har vetorätt har också gjort att FN varit handlingsförlamat och inte kunnat agera i Syrienkrisen.

Källa - 2017-09-18 05:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+