Trump Tester ska avslöja terrorister

Senaste nyheterna om Nato

Trump Tester ska avslöja terrorister - NEW YORK. Donald Trump vill införa tester som ska avgöra vem som är en potentiell terrorist.

Samtidigt vill han samarbeta med fler länder i kampen mot IS - inklusive Ryssland.

- Vi kan inte tillåta den här ondskan att fortsätta, säger den republikanska presidentkandidaten.

Donald Trump höll i går ett av sina hittills viktigaste kampanjtal på universitetet i Youngstown, Ohio.

Fokus var radikal islamistisk terrorism och hotet från IS. Trump inledde med att räkna upp några av de mest uppmärksammade terrordåden de senaste åren och presenterade sedan en rad åtgärder han skulle genomföra som president.

För det första ska USA inte längre ska vara "nationsbyggande" och på plats arbeta för att demokratisera länderna i Mellanöstern. Det är samma tema som Trump tidigare varit inne på när han talat om att sätta USA i första rummet. Däremot ska USA samarbeta med ännu fler länder regionalt i kampen mot IS.

- Alla som delar målet att bekämpa IS kommer att vara USA:s allierade. Vi kan inte alltid välja våra vänner men vi måste kunna identifiera våra fiender, säger han i talet.

Plötsligt var Trump också betydligt mer positiv till Nato. Det har bara gått några veckor sedan han sa att militäralliansen spelat ut sin roll och att lojaliteten med medlemsländerna borde omvärderas utifrån hur de bidrar.

- Sedan mina kommenterar har de ändrat sin policy och har ett nytt fokus på terrorhot, påstår Trump i talet.

På hemmaplan lovade Donald Trump ett nytt system för att hitta potentiella terrorister, och påstod att majoriteten av dem som utfört terrordåd är muslimska invandrare eller barn till invandrare. Enligt Trump behövs tester för att kontrollera människors värderingar och tillade att det inte räcker med att rensa bort de som sympatiserar med terrorgrupper eller vill se "Sharialagar ta över de amerikanska lagarna".

- De som inte tror på konstitutionen eller som stöttar trångsynthet och hat kommer inte släppas in, säger han och fortsatte:

- För att kunna genomföra de här kontrollerna måste vi införa ett tillfälligt invandringsstopp från vissa länder. Vi kommer inte utfärda visum från de farligaste regionerna eller länder som har en historia av att exportera terrorism.

Under talet gick Donald Trump också till attack mot president Obama och demokraternas kandidat Hillary Clinton. Han talade särskilt om hur de röstade för kriget i Irak och hur Obamas agerande när USA drog sig ur Irak påverkat hela regionen.

- Vi skulle ha stannat och kontrollerat oljan, säger Trump.

Han sa också att "IS framgångar är ett verk av president Obamas och utrikesminister Clintons agerande" - en nedtoning från hans tidigare uttalande om att de "skapade IS".

Trump hävdade också att Hillary Clinton saknar omdöme och temperament för att bli USA:s nästa president - och använde därmed exakta samma ord som ofta använts i kritiken mot honom själv.

Källa - 2016-08-16 00:37

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+