Trump Vilket parti som styr spelar ingen roll

Senaste nyheterna om Nato

Trump Vilket parti som styr spelar ingen roll Senaste nytt om Nato

Trump Vilket parti som styr spelar ingen roll - Donald J Trump är USA:s president och överbefälhavare. Han svor eden under en regntung himmel i ett polisbelägrat Washington. I talet efteråt förde presidenten fram de vallöften som gav honom segern i valet, men återigen utan att ge några detaljer. Samtidigt drabbade demonstranter samman med polis.

WASHINGTON Den politiska makten ska föras åter från Washington till folket. Jobb ska skapas med en sällan skådad upprustning av amerikansk infrastruktur. Och det är slut med "bara prat och ingen action" i Washington, deklarerade USA:s 45:e president, Donald J Trump, i ett tal inför tiotusentals av sina supportrar som samlats för att se honom sväras in.

På fredagsmorgonen vaknade Washingtonborna upp till ljudet av militärhelikoptrar som cirkulerade lågt över huvudstaden. Hummer-militärfordon blockerade tillfartsvägarna runt Capitol Hill och sidogatorna till paradgatan Pennsylvania Avenue, som skär som en kniv genom Washington.

Inför ceremonin vid Capitol Hill vid lunchtid hade Trump bytt in sin gamla Android-mobil mot en krypterad enhet som Secret Service försett honom med. Den nya tekniken till trots fick han iväg ett tweet på morgonen, med ett fåtal timmar kvar som civil individ:

"Allt börjar idag! Vi ses 11 am för insvärjningen. RÖRELSEN FORTSÄTTER - ARBETET BÖRJAR", skrev Trump.

Isaiah Burraughs från Maryland är spänd inför Trumps maktövertagande. Han har fått en grön biljett till evenemanget - de olika sektionerna för ceremonibesökarna har färgkoder som korresponderar med färgen på biljetten - och sitter något hundratal meter från den uppbyggda scen där Trump snart ska svära eden.

Det här är hans första Inauguration Day.

- Jag hoppas att Trump får ordning på landet, på immigrationen och får jobben att komma tillbaka, säger Burraughs till SvD.

Strax före 11 kablas nyheten upp att president Obama och blivande president Trump lämnat Vita Huset tillsammans för den korta bilresan till Capitol Hill. Nästan exakt samtidigt rapporterar nyhetsbyrån att bråk brutit ut mellan polis och demonstranter i centrala Washington.

Några minuter senare presenteras den blivande presidentfrun Melania Trump och kliver ut på den upphöjda scen på kongressens västsida där USA:s presidenter svärs in. Publiken jublar och kommenterar Melania Trumps azurblå dräkt i uppskattande ordalag.

- Så mycket klass och elegans. Nu återvänder klassen och elegansen till Vita Huset, kommenterar en medelålders kvinna i vit kappa.

När president Obama anländer ser han nästan lättad ut, ler och hälsar uppsluppet på de samlade politikerna. Av hans åtta år som USA:s president återstår en halvtimme.

- Bye bye, ropar någon nerifrån folkmassan.

Två minuter senare kliver Trump ut ihop med sin vicepresident Mike Pence, representanthusets republikanska talman Paul Ryan och andra högt uppsatta republikaner. Trump ser samlad ut.

Efter att New Yorks ärkebiskop Timothy Dolan hållit en kort bön och mer presidentmässig marschmusik spelats svär Pence vicepresidenteden. Ett par minuter senare leder chefsdomaren i USA:s Supreme Court, John G Roberts, insvärjningen av Trump. Två biblar används, en från när president Abraham Lincoln svors in 1861 och en som Trumps mor gav honom 1955.

Klockan slår tolv. Och USA:s president är Donald J Trump, 70 år, den äldsta hittills.

En minut senare börjar ett lätt duggregn strila över Capitol Hill.

President Trumps tal strax efteråt går i samma linje som under den ofta kaotiska men till slut framgångsrika valkampanjen. Talet innehåller få försök att sträcka ut en hand till Demokraterna.

Ett litet gäng Trump-motståndare i publiken gör sitt bästa att överrösta men polis får snart tyst på dem.

Istället slår Trump fast att "det är slut med bara prat och ingen action". Han säger även att "för länge har en liten grupp i huvudstaden tjänat på sin ställning medan folket har burit kostnaden".

Det är ett direkt angrepp på de kongresspolitiker som står samlade runt honom.

Presidenten lägger samtidigt stor tonvikt i talet på att makten ska föras åter till folket genom hans administration.

- Vad som betyder något är inte vilket parti som styr regeringen, utan att det är folket som styr, säger Trump.

Han upprepar även tidigare löften om en stor satsning på infrastruktur, fler jobb och stopp på vad Trump menar är en ökande spiral av våld i USA:s storstäder (våldsbrotten i USA har sjunkit i antal i många år).

Han deklarerar också att det är slut med amerikanskt gränsskydd för andra länder, om de inte också betalar för sig. Uttalandet är ett eko från Trumps tidigare kritik mot försvarsalliansen Nato.

- Från nu gäller "America first", deklarerar presidenten i talet som varar 16 minuter.

60 demokrater vägrade att delta i ceremonin. Ex-presidenterna Bill Clinton och Trumps tidigare rival Hillary Clinton, Jimmy Carter och Bush den yngre med respektive är däremot på plats.

När Trump passerar förbi efter talet ses Bill Clinton stå stirrande på honom med stel min.

Några kilometer därifrån drabbar polis samman med anti-Trump-demonstranter som hanteras med pepparspray. Flera tiotal antal demonstranter grips och polis jagar vid ett tillfälle ett hundratal på flykten sedan de slagit sönder fönster i ett Starbucks-café, en McDonald’s och en bank i centrala Washington. Utanför presidentens eget hotell längs paradgatan Pennsylvania Avenue visar tv-bilder vad som verkar vara tårgas avfyras.

På flera andra håll genomförs fredliga protester mot USA:s nya president, med skyltar som bär budskap om allt från att "Befria Palestina" till klimathotet.

Och samtidigt pustar USA nu ut efter den mest kaotiska och polariserande valkampanjen på årtionden. Efter en lunch vid Capitol Hill intog USA:s 45:e president, Donald J Trump, Vita Huset. Han inledde fyra kommande år av en politisk verklighet som delar amerikanerna mellan hopp och fruktan.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-20 22:40

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+