Trumps nya världsordning kan göra alla till förlorare

Senaste nyheterna om Nato

Trumps nya världsordning kan göra alla till förlorare - "En ny världsordning" kan låta överdrivet, men det är vad vi ser ut att stå inför efter Donald Trumps agerande den senaste tiden. USA:s president håller inte bara på att starta ett omfattande handelskrig. Han ritar också om kartan för vad som gällt i världen de senaste 70 åren. Nästa stora prövning kommer om bara några veckor.

Det blev värre än befarat. Redan innan mötet mellan sju av världens viktigaste ekonomier varnades det för att vi istället för ett G7, skulle komma att se ett G6+1, och att USA med Donald Trump i spetsen skulle göra det svårt att ens enas om en slutkommuniké från toppmötet.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hur det gick vet vi. Donald blev arg på Justin - den kanadensiske premiärministern - och meddelade på Twitter att han inte tänkte leka med de andra längre. USA tänkte visst inte skriva på G7-mötets gemensamma slutsats.

Vi står nu i teorin (om än inte i praktiken) inför ett G6, där många kommer ifrågasätta om de ens är lönt för ledarna för Japan, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien att träffas med USA de närmaste åren.

Det ligger något i det. Varför flyga några av världens mest upptagna människor över halva klotet för att visa upp oenigheten offentligt? Glöm inte heller att det inte är så länge sedan G8 reducerades till G7, när Ryssland sparkades ut ur klubben efter att ha invaderat Krim.

Den snart 72-årige Donald Trump (han fyller år nu på torsdag) föddes 1946 och är därmed nästan lika gammal som den efterkrigsordning han nu håller på att riva upp.

En värld där USA stod som en garant för säkerhet, frihandel och demokrati - en storebror som inte minst Europa kunde komma springandes till när det behövdes.

- USA har varit en sparbössa som alla har försökt länsa, sa Donald Trump till journalister i helgen och gjorde klart att det nu var slut på att låta amerikanska skattebetalare dra lass som andra länder borde betala.

Det finns framförallt två naglar i Trumps öga. Det första presidenten hängt upp sig på är det amerikanska handelsunderskottet, den andra är försvarsalliansen Nato som för övrigt fyller 70 nästa år. (Den tredje, FN, har han sedan länge gjort klart för kommer att få klara sig med mindre pengar från USA. )

Båda de två förstnämnda håller Trump på att ta itu med.

Nästa stora Nato-möte hålls 11-12 juli i Bryssel. Ska vi gissa att det finns viss oro hos såväl arrangörerna som i en rad europeiska Nato-huvudstäder inför vad den amerikanska presidenten kan hitta på?

Vid Trumps första besök på Nato-högkvarteret förra sommaren vägrade Trump nämna artikel 5, som slår fast att en attack på ett Nato-land är en attack på samtliga.

Presidenten har dessutom fortsatt twittra om att Tyskland minsann bara "betalar" en procent av BNP till Nato. Men Donald Trump borde vara väl medveten om att inga länder betalar någonting till försvarsalliansen, utan överenskommelsen lyder att samtliga länder ska spendera två procent av BNP på sitt försvar.

Bara några dagar tidigare, vid halvårsskiftet, ska såväl EU som Kanadas motåtgärder som svar på Trumps stål- och aluminiumtullar träda i kraft. Tullar som har fått den amerikanske presidenten att gå i taket eftersom de är "orättvisa", och som Trump i sin tur hotat att svara på ytterligare.

En ny rapport från Vita huset som inte offentliggjorts, men som läckts till amerikansk media, visar att USA självt kommer att förlora stort på ett handelskrig. Detaljerna är inte kända, men en annan genomgång från konsultfirman Trade Partnership från i början av juni visar att USA kan förlora 400 000 jobb netto som en direkt effekt av de motåtgärder Trumps ståltullar orsakar.

Eller annorlunda uttryckt: för varje jobb tullarna skapar i stålindustrin, så går 16 jobb förlorade i någon annan bransch.

Donald Trump har sagt att det kommer att bli "lätt" för USA att vinna ett handelskrig, men sanningen är snarare att vi alla är förlorare. Man kan tycka vad man vill om globaliseringen och frihandeln, men faktum är att de senaste decenniernas utveckling har skapat intrikata handelskedjor och ömsesidiga beroendeförhållanden som det skulle vara smärtsamt att lösa upp.

Men den snabba nedåtgående spiral vi befinner oss i kommer inte vara några problem att vända. Åtminstone om man ska tro Donald Trump.

- Vi kommer alla snart vara kära igen, sa presidenten till reportrar när han lämnade Vita huset för att bege sig till Kanada.

Hur det gick vet vi. G7 blev till G6 + 1.

Källa - 2018-06-11 22:36

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+