Trumps ord i FN under dagen vägs på guldvåg

Senaste nyheterna om Nato

Trumps ord i FN under dagen vägs på guldvåg - USA:s president Donald Trump och FN-ambassadör Nikki Haley väntas i dag samla närmare 100 världsledare i New York för att diskutera hur FN kan reformeras.

Utrikesminister Margot Wallström ska enligt planerna delta i träffen, som äger rum dagen innan årets diplomatiska talmaraton, den allmänna debatten i FN:s generalförsamling, drar igång. Vid den ska Trump också tala.

Högt uppsatta ledare från FN:s 193 medlemsländer kommer till New York för talstafetten och de många möten som sker i kulisserna i FN-huset. Många lär hålla ett extra öga på Trump, som varit kritisk mot multilaterala institutioner som FN och arbetar enligt devisen "Amerika främst".

USA:s president drog på sig stark kritik när han tidigare i somras beslöt att backa ur det globala klimatavtal som slöts i Paris. Vidare har Trump minskat delegationen som reser till högnivåveckan i FN till en tredjedel och meddelat att han tänker hålla vissa möten med världsledare på sin golfklubb i New Jersey, skriver amerikanska medier. Och Vita huset har fattat beslut om att minska USA:s bidrag till FN:s fredsbevarande insatser med motsvarande 4,8 miljarder kronor.

Globala beslutsfattare lär väga Donald Trumps ord i FN på guldvåg och leta efter tecken på om han ändrat inställning i exempelvis klimatfrågan. Trump tros dock vara något mer välvilligt inställd till FN än till försvarsalliansen Nato, som han kallat "föråldrad", skriver The Washington Post.

- Jag har länge känt att FN presterar för lite men har en enorm potential, sade Trump vid en lunch för FN-diplomater i Vita huset i april.

Frågan om reform av det byråkratiska världssamfundet är Trump dock inte ensam om att förorda. Det har stötts och blötts i olika forum i flera år. Främst är det säkerhetsrådet som kritiserats, eftersom det anses spegla en föråldrad världsordning. Systemet med att de fem permanenta medlemmarna har vetorätt har också gjort att FN varit handlingsförlamat och inte kunnat agera i Syrienkrisen.

Förenta Nationerna bildades under andra världskrigets slutskede. FN-stadgan undertecknades av 51 medlemsländer sommaren 1945 och 24 oktober samma år trädde den i kraft. I dag har FN 193 medlemsländer.
Arbetet leds av generalsekreteraren, just nu portugisen António Guterres, och bygger till stor del på FN-stadgan. FN:s tredje generalsekreterare, svensken Dag Hammarskjöld, beskrev organisationens syfte så här: "FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet. "
Viktiga kammare där beslut fattas är generalförsamlingen, säkerhetsrådet och FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc).
Källa: FN

FN:s säkerhetsråd har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.
Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.
Sverige har en plats i rådet 2017-2018. Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen tidigare, 1957-58, 1975-76 och 1997-98.

Källa - 2017-09-18 05:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+