Tuffa ämnen för oroliga EU ministrar

Senaste nyheterna om Nato

Tuffa ämnen för oroliga EU ministrar - Redan i går kväll satt Wallström och hennes kollegor samlade till en informell middag i Bryssel för att diskutera konsekvenserna av USA-valet.

I dag fortsätter man med ytterligare en rad tunga ämnen, framför allt den knakande relationen till Turkiet.

- Än så länge handlar det om att använda de politiska och diplomatiska verktygen och fortsätta insistera på kontakter och en god dialog med Turkiet. Vi är ju också beroende av varandra och de vet mycket väl att de ekonomiska kontakterna betyder mycket, säger Wallström på väg in till mötet.

Turkiets hårdföra agerande efter det misslyckade kuppförsöket i somras har lett till höjda röster inom EU om att åtminstone frysa förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap. Wallström anser dock att de villkor som finns inom förhandlingarna tills vidare räcker som åtgärd.

- Men det är klart att återinförs till exempel dödsstraffet så är ju det slutet på medlemskapsförhandlingarna och det måste också göras klart, säger Wallström.

En minst lika tung fråga som ska upp under dagen är EU:s nya globala strategi, där ländernas försvarsministrar även ansluter sig för att prata om framtida utseende på försvarssamarbetet.

- Jag antar att både utrikes- och försvarsministrar kommer att vilja säga sitt om säkerhetsläget och hur vi ska tänka efter vad som har skett i USA och hur det påverkar Nato och samarbetet, säger Wallström.

- Somliga länder vill ju gå längre och pratar om en europeisk armé. Vi tillhör de länder - som är en majoritet - som tycker att det inte är något vi ska sträva efter, anser utrikesministern.

Storbritannien är ett annat av de länder som hårdast motsätter sig tanken på en EU-armé. Utrikesminister Boris Johnson vill däremot gärna se ökade försvarsanslag runt om i unionen.

- Jag tycker personligen att det är en bra sak om andra europeiska länder tar sitt ansvar och spenderar mer pengar på försvaret. Men det är viktigt att när man sätter upp EU-strukturer att de kompletterar Nato och inte underminerar den fundamentala säkerhetsstruktur som funkat bra i 70 år, säger Johnson på väg in till mötet.

Johnson deltog inte i gårdagens middag om Trump - och har en betydligt mer optimistisk syn på näste USA-president än många av sina kollegor.

- Det finns mycket att vara positiv om. Det är viktigt att inte döma den blivande presidenten på förhand. Vi måste vänta och se och se det som ett tillfälle. Donald Trump är en "deal-maker" och jag tror att det kan bli en bra sak för Storbritannien och även för EU, säger Johnson i Bryssel.

Källa - 2016-11-14 11:04

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+