Turkiet skakas av statskupp

Senaste nyheterna om Nato

Turkiet skakas av statskupp Senaste nytt om Nato

Turkiet skakas av statskupp - En ny konstitution ska förberedas snarast möjligt, meddelar statliga TRT på fredagskvällen. Enligt tv-kanalen läses uttalandet upp på militärens order. Uppläsaren säger att landet nu styrs av ett "fredsråd" som ska garantera befolkningens säkerhet.

Militären anser i uttalandet att Erdogan-regimen har urholkat demokratisk och sekulär rättssäkerhet, men ännu saknas oberoende bekräftelse på att militären har kontroll över hela landet.

Soldater har tagit sig in på det styrande AKP:s högkvarter i Istanbul och ombett personal att lämna lokalerna, rapporterar CNN Turk och hänvisar till den högst uppsatte politiske tjänstemannen.

Premiärministern: Myteri

Turkiets premiärminister Binali Yildirim talar dock om "myteri" och säger att de inblandade "kommer att få betala ett högt pris".

Premiärministerns budskap kom efter uppgifter om att skottlossning hörts i huvudstaden Ankara. Stridsflyg och helikoptrar ska ha flugit över staden sent på fredagen.

Dessutom uppges turkiska säkerhetsstyrkor delvis ha stängt av de broar som leder över Bosporen i Istanbul. Tv-kanalen NTV visar bilder på stridsvagnar vid Istanbuls Ataturk-flygplats. Vid midnatt hördes skottlossning på vid flygplatsen och vid broarna inne i staden. Samtidigt kom uppgifter om att parlamentet omringats av stridsvagnar.

- Vi kommer inte att tillåta detta försök, sade Binali Yildirim.

Erdogan: Gå ut på torgen

Men flera personer har tagits som gisslan i militärens högkvarter i Ankara. Landets högste general ingår i gisslan, rapporterar den statliga nyhetsbyrån.

President Recep Tayyip Erdogan befinner sig dock i säkerhet och uttalar sig via ett videosamtal på CNN Turk. Han uppmanar människor att samlas på torg för att motarbeta den pågående statskuppen. Samtidigt hävdar Recep Tayyip Erdogan att upproret kommer att stoppas inom kort.

En högt uppsatt tjänsteman hävdar att militären bakom kuppen inte lyckats ta kontroll över flera gator och många områden i både Istanbul och Ankara.

Alla flyg från Istanbuls Ataturk-flygplats har ställts in.

Svenska utrikesministern Margot Wallström säger via sin pressekreterare att det är för tidigt för att ge några kommentarer till händelserna i Turkiet. UD uppmanar svenskar i Turkiet att höra av sig till oroliga anhöriga, men departementet har inte ändrat reserekommendationerna för Turkiet.

I en snabb kommentar till utvecklingen i Turkiet säger USA:s utrikesminister John Kerry att han hoppas på fred och "kontinuitet" i Turkiet. Kerry är för närvarande på besök i Moskva för samtal med Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov om utvecklingen i Syrien.

Många terrorattacker

Under det senaste året har 14 terroristattacker skett i Turkiet, ett land under hård press av kriget i Syrien och hotet från terrorrörelsen Islamska staten (IS).

Natolandet Turkiet är en mycket viktig allierad till USA som är helt beroende av turkiska Natoflygbaser för bland annat sina ingripanden mot IS.

Flera militärkupper har genomförts i Turkiet under landets moderna historia.

Turkietexperten Toni Alaranta konstaterar att militären tycks ha tagit kontroll över viktiga strategiska platser i staden: Ankaras flygplats, en bro och en regeringsbyggnad.

- Det har gått rykten det senaste året om att en kupp var på gång eftersom Erdogan vill byta dagens parlamentariska system mot ett presidentsystem. Det har skapat konflikter och den politiska situationen har blivit spänd i landet, säger Alaranta, forskare vid utrikespolitiska institutet i Finland.

Svårt att förutse

Det är svårt säga i nuläget om militären kommer att lyckas med sin statskupp.

- Det har skett flera statskupper tidigare. De har skett i en tid av instabilitet, maktspel och dispyter, vilket är hur situationen ser ut i landet just nu. Militären har vid alla tillfällen sagt att de ska ta över kontrollen för att rädda landet, säger Alaranta.

Boende

- Det verkar inte vara en fullfjädrad statskupp. Det är en liten grupp inom militären som har försökt att göra en statskupp, säger en advokat och boende i Istanbul till TT.

Han har själv inte märkt av kuppen, utan följer händelseutvecklingen i medier.

- Militären har tagit över den statliga tv:n men de privata kanalerna är fortfarande igång, säger advokaten som inte vill uppge sitt namn.

I sociala medier florerar just nu rykten om att president Erdogan själv har iscensatt statskuppen:

- Det är en konspirationsteori som sprids för tillfället. Folk skriver på Facebook och Twitter att Erdogan ska ha skapat situationen för att stärka sin maktposition och legitimera sig som en landsfader som står upp för demokrati.

Källa - 2016-07-16 00:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+