Turkiet vägrar kompromiss om kurder

Senaste nyheterna om Nato

Turkiet vägrar kompromiss om kurder - Turkiet ger inga garantier till USA när det gäller kurderna i norra Syrien.

Medan turkiska styrkor samlas i gränstrakterna uppmanar president Erdogan USA att ta tillbaka alla vapen som kurdstyrkorna fått för att bekämpa IS. Det blir inga kompromisser, säger han.

Recep Tayyip Erdogan går på tvärs med USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, som under ett besök i Israel i helgen sade att det amerikanska tillbakadragandet från Syrien förutsätter att Turkiet garanterar de kurdiska styrkornas säkerhet.

- Bolton har begått ett allvarligt misstag och vem som än tänker på det här sättet har också begått ett misstag. Det är inte möjligt för oss att kompromissa i den här frågan, säger Erdogan inför partikamrater i det turkiska parlamentet, och slår fast att Turkiet inte kommer att be någon om lov för en offensiv i Syrien.

Erdogan har tidigare aviserat en militär insats mot de kurdkontrollerade områdena i norra Syrien och deklarerat att de kurdiska YPG-styrkorna ska bort från landet.

USA har beväpnat, tränat och gett understöd till oppositionella i huvudsak kurdiska styrkor som stridit mot terrorgruppen IS i Syrien. Turkiet betraktar samma styrkor som ett hot och en förlängning av den kurdiska PKK-gerillan, som stämplas som en terrororganisation.

När USA meddelade att landets soldater ska kallas hem valde det kurdiska styret i norra Syrien att släppa in Bashar al-Assads regeringsstyrkor - som man också har stridit mot - i flera områden, för att få en buffertzon mot ett förutsett turkiskt anfall.

John Boltons önskan om att de USA-allierade kurdstyrkorna ska värnas faller platt i Turkiet. President Erdogan vägrar att kompromissa och påstår dessutom felaktigt att YPG-styrkorna inte alls har stridit mot IS. Han likställer de kurdiska styrkorna med de jihadistiska extremisterna.

- Om de är terrorister kommer vi att göra vad som än är nödvändigt, oavsett var de kommer från, säger Erdogan.

Den turkiske presidenten uttalar sig efter att en av hans talespersoner träffat John Bolton i Ankara för Syriensamtal. En presskonferens som planerats till efter träffen ställdes in med kort varsel.

Enligt den turkiska tidningen Hürriyet vill Turkiet också att USA lämnar över eller förstör sina militära anläggningar i Syrien och landet kommer inte att acceptera att de överlåts till de kurdiska styrkorna.

Den amerikanske presidenten Donald Trump håller korten nära kroppen när det gäller tillbakadragandet, men säger att det kommer att ske på ett "klokt" sätt och inte förrän IS har besegrats. Beskedet att kalla hem soldaterna mötte motstånd på flera håll, även inom hans egen regering.

Medan diskussioner och spekulationer fortsätter i Turkiet och USA pågår våldsamheterna kring en av IS sista utposter i östra Syrien. 23 soldater i de USA-stödda SDF-styrkorna, där YPG utgör en stor del, har dödats i en motoffensiv på tisdagen.

Konflikten i Syrien bröt ut i mars 2011 efter den så kallade arabiska våren, då flera regeringar i regionen utmanades av demonstrationer och upproriska stämningar. Den syriska oppositionen krävde president Bashar al-Assads avgång och i utgångsläget demokratiska reformer, men motståndet kapades delvis av andra intressen.

Kriget förs i dag i praktiken av regionala stormakter, genom ombud. Bashar Al-Assads regeringsstyrkor har med Ryssland, Iran och den libanesiska Hizbollahmilisens stöd tvingat bort rebeller och jihadistgrupper från en rad fästen i landet.

Ofta har regimens övertaganden föregåtts av långa belägringar och omfattande bombangrepp, med stora civila förluster som följd. I många fall har förhandlingar hållits med rebeller, som fått välja mellan att bussas i väg till andra rebellhållna områden eller att stanna kvar under regimens styre. Medlingen har ofta skötts av Ryssland, men motparten har i praktiken inte haft några större val annat än att ge upp eller ge sig i väg.

Västländer som till en början i första hand stödde rebellerna ställde efterhand om till att bekämpa terrororganisationen IS. USA har stött den arabisk-kurdiska alliansen SDF, som till större delen består av den kurdiska milisen YPG, som USA:s Natokollega Turkiet ser som ett hot.

I norra och nordöstra Syrien kontrollerar kurdiska styrkor stora områden, men där finns också Turkietallierade rebellstyrkor. Turkiet har utfört luftanfall mot kurdiska positioner i området och har planer på att "rensa ut" såväl kurdiska styrkor som IS från landet.

Mer än 360 000 människor har mist livet i kriget.

Källor: Utrikespolitiska institutet, AFP, Reuters

Tf

Källa - 2019-01-08 12:05

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+