Två av tre Sverige kan inte försvara sig

Senaste nyheterna om Nato

Två av tre Sverige kan inte försvara sig Senaste nytt om Nato

Två av tre Sverige kan inte försvara sig - Två tredjedelar av svenskarna tror inte att Sverige kan försvara sig.

Det visar en ny mätning från DN/Ipsos.

- Hoten mot Sverige ökar samtidigt som försvarets förmåga uppfattas som oförändrat svag. Att endast 10 procent känner förtroende är ett bedrövligt betyg, säger Ipsos analyschef David Ahlin till tidningen.

På söndag börjar Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen och inför detta har DN låtit Ipsos undersöka svenskarnas förtroende för landets försvar. Det visar sig att två tredjedelar av dem inte tror att gränserna kan försvaras vid eventuellt angrepp. Fyra av tio ser Ryssland som ett hot och lika många uppfattar Nato positivt.


66 procent har lite förtroende

Bara en procent svarar att de har mycket stort förtroende för försvaret. Nio procent säger att de har ganska stort förtroende. Däremot svarar 66 procent att de har ganska lite eller mycket lite förtroende. 2014 var den siffran 57 procent.

Fler än hälften - 55 procent - av de tillfrågade svenskarna säger att de vill öka resurserna till försvaret.

Samtidigt skriver Dagens Industri att det inte blir aktuellt med ökade anslag till försvaret.


Många positiva

DN och Ipsos undersökte också svenskarnas attityd till Nato. 30 procent tror att ett svenskt medlemskap skulle öka risken för en konflikt. Bara 16 procent tror att det skulle minska risken för konflikt ifall Sverige gick med i försvarsalliansen. Trots detta anger sju av tio att de är positiva till Nato.

- Undersökningen visar att attityden till Ryssland, och synen på om Ryssland utgör ett hot eller inte, är en faktor som förklarar inställningen till Nato, hur ett svenskt Natomedlemskap skulle uppfattas av Ryssland och hur det skulle påverka säkerhetssituationen, säger Ipsos analyschef David Ahlin i DN.

Fotnot: Ipsos intervjuade 1023 personer digitalt mellan 1 och 12 december om frågorna kring försvaret. 1723 personer intervjuades under samma period angående Natomedlemskap.

Källa - 2017-01-04 22:34

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+