Tvehågset besök av Erdogan i Grekland

Senaste nyheterna om Nato

Tvehågset besök av Erdogan i Grekland Senaste nytt om Nato

Tvehågset besök av Erdogan i Grekland - - Bortom pragmatismen finns en djup splittring mellan de två länderna, säger Dimitrios Triantaphyllou, chef för Centret för internationella och europeiska studier vid universitetet Kadir Has i Istanbul.

När Erdogan landar på torsdagen är det första besöket av ett turkiskt statsöverhuvud sedan president Celal Bayar kom dit 1952, året då båda länderna gick med i militäralliansen Nato.

Erdogan ska nu bland annat träffa president Prokopis Pavlopoulos och även besöka områden i nordöstra delarna där många i Greklands muslimska minoritet bor.

Ett uttalande av Erdogan inför besöket om att det finns "förbättringar" att göra i gränsfrågan i Egeiska havet oroar Grekland, enligt en av regeringens talespersoner.

Grekland och Turkiet är gamla arvfiender i kampen om inflytande i regionen.

Men Triantaphyllou säger att länderna närmat sig varandra på ett pragmatiskt politiskt sätt sedan 1999, och att relationen nu är "relativt robust". De samarbetar i fråga om migrantkrisen, Aten har stöttat Turkiets vilja att gå med i EU och Erdogan och den grekiske premiärministern Alexis Tsipras har ganska god tumme med varandra.

Dessutom finns numera väl utbyggda ekonomiska och kommersiella band mellan länderna.

Samtidigt har Erdogans hårda retorik och mer auktoritära drag skapat iskyla i relationen med många västliga länder, och EU-medlemskapet är långt, långt borta.

Sedan många hundra år finns också en lång rad frågor som skaver i de grekisk-turkiska relationerna. En av de senaste är att Grekland inte vill utlämna militärer som Turkiet vill lagföra för inblandning i kuppförsöket i fjol.

- Medan de ekonomiska samarbetena och banden inom handel och turism mellan de två länderna har varit mycket aktiva de senaste decennierna fastnar ändå deras relation i samma meningsskiljaktigheter, säger professor Jean Marcou vid ett franskt institut för anatoliska studier.

Källa - 2017-12-07 05:27

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Menscertifiering
 2. Militärövning gotland2017
 3. Angela merkel och trump nato
 4. Utredning om förutsättningarna för fördjupat försvarssamarbete
 5. Militärövning gotland2017
 6. Nato stridsvagnar till baltikum
 7. Marine le pen livskamrat
 8. Wallströmdoktrinen
 9. Donald trump besökte ensam klagomuren
 10. Nato ryssland avtal

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+