Tyska markeringen drabbar Turkiets stridsvagnar

Senaste nyheterna om Nato

Tyska markeringen drabbar Turkiets stridsvagnar - Tv-bilder på tysktillverkade stridsvagnar som dundrar in över gränsen från Turkiet och deltar i offensiven mot kurdiskt dominerade Afrin i norra Syrien har skakat Tyskland. Nu lägger regeringen i Berlin den utlovade uppgraderingen av vapensystemen på is.

BONN Tyskland är världens femte största vapenexportör med eftertraktade vapensystem som stridsvagnen Leopard som sedan i söndags sätts in i kampen mot USA-stödda kurdiska milisen YPG, folkets försvarsenheter som håller stora områden i nordvästra Syrien.

I den turkiska offensiven "olivkvist" uppges hittills minst 260 personer ha dödats, varav ett hundratal civila ska ha mist livet. Flera tusen människor rapporteras vara på flykt.

Tv-bilderna från fronten visar hur de tyska stridsvagnarna dundrar in i Syrien och positionerar sig på kullar där de beskjuter kurdiska ställningar. I medierna och i oppositionen växer nu kritiken.

Berlintidningen Der Tagesspiegel pekar på att regeringspartierna CDU/CSU och SPD står för kristliga och sociala värderingar men "låter världen titta in i tyska gevärsmynningar eller ser på medan tyska stridsvagnar utplåna hela byar".

Andra slår ner på att på att det med hjälp av tyska vapen skapas konflikter som leder till att människor tvingas fly och i många fall ger sig iväg till Europa och till Tyskland.

Sent på torsdagen beslutade förbundskansler Angela Merkel och utrikesminister Sigmar Gabriel att stoppa den planerade moderniseringen av de sammanlagt 351 tyska stridsvagnarna av typ Leopard 2 som såldes till Turkiet på 1990-talet. Dessa skulle bland annat få slagkraftigare vapen.

Formellt motiverades beslutet med att det sedan valet i september inte har kunnat bildas en ny regeringen. Expeditionsministären som nu styr inte bör fatta kontroversiella beslut utan överlåta detta till den kommande regeringen.

- Vapenexporten är en av de centrala frågorna i koalitionsförhandlingarna och vi bör därför vänta med ett beslut, sa på torsdagen utrikesminister Gabriel från socialdemokratiska SPD som denna fredag inleder formella förhandlingar med Merkels borgerliga läger.

Relationerna mellan Tyskland och Turkiet har länge varit spända. Bland annat till följd av att flera tyskturkiska journalister har gripits och delvis fortfarande sitter i turkiska fängelser i väntan på åtal.

Tyskland har därför minskat antalet godkännanden av vapenaffärer med Turkiet från 84 miljoner euro 2016 till drygt 34 miljoner förra året.

Men totalt stiger vapenexporten till krisområden eller länder med inre konflikter respektive länder som engagerar sig i krig som det i Jemen. Största avnämare var förra året Algeriet, följt av Egypten och Saudiarabien.

Under den stora koalitionen av CDU/CSU och SPD har vapenexporten till länder utanför EU och NATO ökat med 47 procent till 14,5 miljarder euro och 2017 till 3,8 miljarder euro. Totalt exporterade Tyskland förra året vapen för motsvarande 6,3 miljarder euro.

Världens största vapenexportör är USA som 2016 svarade för en tredjedel av den globala utförseln, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri. På plats två låg Ryssland följt av Kina, Frankrike och Tyskland.

Källa - 2018-01-26 09:25

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+