Tyskland slår tillbaka mot Trump om Nato

Senaste nyheterna om Nato

Tyskland slår tillbaka mot Trump om Nato Senaste nytt om Nato

Tyskland slår tillbaka mot Trump om Nato - Efter Donald Trumps synbart frostiga möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vita huset twittrade den amerikanske presidenten:

"Tyskland är skyldigt stora summor pengar till Nato och USA måste få mer betalt för det kraftfulla och väldigt dyra försvaret som ges till Tyskland. "

I ett uttalande konstaterar Ursula von der Leyen: "Det finns inget konto för skulder till Nato", skriver nyhetsbyrån AFP.

The New York Times skriver att Trumps upprepade påståenden om Nato-medlemmars skulder till försvarspakten eller till USA är vilseledande, eftersom den direkta finansieringen av Nato räknas ut genom en överenskommen formel och betalas av de 28 medlemsländerna.

Donald Trump har visserligen en poäng i att bara fem av Nato-länderna når upp till det överenskomna målet om att försvarsutgifterna i varje land ska nå två procent av BNP.

Men även med det i beaktande verkar president Trump inte ha förstått hur Nato fungerar, noterar USA:s tidigare Nato-ambassadör Ivo Daalder i en serie inlägg på Twitter.

USA bestämmer helt och hållet själv hur stort landets bidrag till Nato ska vara, skriver han och konstaterar att det inte handlar om en ekonomisk transaktion där Nato-medlemmar betalar USA för försvar.

"USA har ett stort militärt åtagande i Nato. Men det är inte som en tjänst till Europa. Det är avgörande för vår egen säkerhet", skriver Daalder.

Tyskland lägger i dag 1,2 procent av landets BNP på försvaret, men planerar att öka den budgetposten. Ursula von der Leyen påpekar dock att de ökade försvarsutgifterna inte bara kommer att gå till Nato, utan också till bland annat fredsbevarande insatser för FN och EU.

Källa - 2017-03-19 17:42

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+