Ukraina kan bränna broar till EU efter Trumps samtal

Senaste nyheterna om Nato

Ukraina kan bränna broar till EU efter Trumps samtal - Donald Trumps ökända telefonsamtal till Kiev kan få honom ställd inför riksrätt. Men även mannen i andra änden av tråden - Ukrainas president - kan få problem, efter att han lite för glatt slutit upp i Trumps kritik av EU.

BRYSSEL I det telefonsamtal mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som orsakat politisk tumult i Washington bad Trump Zelenskyj att gräva fram graverande uppgifter om hans valrival Joe Biden, vars son haft affärer i Ukraina.

Trump gjorde det genom att frysa en leverans av militärutrustning från USA till Ukraina värt motsvarande 2,5 miljarder kronor - ett drag som av presidentens motståndare ses som ett uppenbart försök till utpressning.

I samma telefonsamtal kritiserade Trump också EU och enskilda europeiska länder för att inte göra tillräckligt för Ukraina.

- Tyskland gör ingenting för er. De bara pratar. Angela Merkel pratar om Ukraina, men gör ingenting. En massa europeiska länder beter sig likadant, sade Trump, enligt den utskrift av telefonsamtalet som släppts av Vita huset.

- Ja. Du har helt rätt. Inte bara 100 procent rätt, utan 1000 procent rätt, svarade Zelenskyj.

- Jag pratade med Angela Merkel, och jag träffade också och talade med Emmanuel Macron, och jag sade till dem att de inte gör så mycket som de borde vad gäller sanktionerna. EU borde vara vår största partner, men tekniskt sett så är USA en mycket större partner, fortsatte Zelenskyj.

Det är uttalanden som orsakar höjda ögonbryn i Europa.

De 28 EU-länderna har inte, som USA, sänt vapen till Ukraina. Däremot så har de klubbat över 150 miljarder kronor i ekonomisk hjälp till Ukraina för åren 2014 - 2020 - det mesta av pengarna från EU-budgeten.

EU har också slutit det konfliktomgärdade handels- och associationsavtalet med Ukraina. Det är det avtal om ekonomiskt och politiskt samarbete som när det avfärdades av det förra, ryssvänliga ukrainska styret utlöste våldsamma protester i Kiev och så småningom också den väpnade konflikten i östra Ukraina.

Avtalet öppnar EU:s inre marknad med över 500 miljoner konsumenter för ukrainska varor. Men det har också lett till stora slitningar mellan EU och Ryssland. Och det har varit dyrt för många EU-länder.

EU har klubbat straffåtgärder mot Ryssland över Ukraina-krisen, till exempel ett partiellt vapenembargo och exportförbud för europeiska energiteknik till Ryssland. Sanktionerna slår hårt mot europeisk export. Styret i Kreml svarade dessutom med att förbjuda alla import av europeiska jordbruksprodukter till Ryssland, och europeiska bönder miste därmed den gigantiska, ryska marknaden för sina varor.

USA däremot har inte ens en bråkdel av den handel som EU-länderna har med Ryssland, och har alltså förlorat lite på att ställa sig på Ukrainas sida i landets konflikt med Ryssland.

Trumps kommentarer om EU:s tillkortakommanden gentemot Ukraina följer ett redan etablerat mönster. Han har tidigare sagt att europeiska länder inte bidrar nog till Nato, och han har EU hotat med handelskrig och utmålat USA som ett offer för orättvisa europeiska tullar på amerikanska varor.

Än så länge har varken Angela Merkel, Emmanuel Macron eller någon av EU-ländernas gemensamma talespersoner uttalat sig om Trumps telefonsamtal med Zelenskyj. Ukrainas president har sagt att han står fast vid varje ord.

EU:s utrikesministrar ska om två veckor träffa den nytillträdda ukrainska utrikesminister Vadim Prystajko, och enligt diplomatuppgifter till SvD ska man då i första lyssna till vad den ukrainska regeringen, som tillträdde för en månad sedan, har för planer för relationerna till EU.

Tf

Källa - 2019-10-03 22:25

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+