USAs besked kan trigga handelskrig

Senaste nyheterna om Nato

USAs besked kan trigga handelskrig - Emmanuel Macron försökte. Cecilia Malmström försökte. Trycket på USA att inte införa strafftullar på europeiskt stål och aluminium, och därmed trigga ett transatlantiskt handelskrig, har varit stort - men hjälpte inte. På torsdagen meddelade USA att ståltullarna mot EU blir verklighet.

BRYSSEL På torsdagen klockan 15. 45 svensk tid kom beskedet från USA:s handelsminister Wilbur Ross: USA förlänger inte EU:s undantag från USA:s ståltullar. Från och med 1 juni blir de verklighet.

Tullarna väntas drabba framför allt den tyska bilindustrin men också exporten av svenskt stål till USA. Men i ett andra, tredje och fjärde skede kan ståltullarna leda till totalt handelsgräl mellan blocken.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire säger i ett uttalande att Europa kommer att svara på tullarna, rapporterar Omni. EU har tidigare hotat att svara med egna importtullar på ikoniska amerikanska varor som Harley Davidson-motorcyklar, jeans, amerikansk whisky och jordnötssmör, för att nämna några.

Om USA då väljer att svara på det europeiska svaret med nya tullar på nya varor, sätts snöbollen i rullning. Spanien oroar sig till exempel för högre tullar på spanska oliver. Italien oroar sig för sin skinka, Frankrike för sina ostar, och så vidare.

Inför beslutet från Vita huset om tullarna hade europeiska diplomater redan varnats av EU-kommissionen om att ställa in sig på det värsta.

- Vi är redo att ta itu med alla slags scenarion, och att försvara EU:s intressen och internationella handelsregler, sade en talesperson för EU-kommissionen i Bryssel på torsdagen.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, som förhandlar handelspolitiken å alla EU-länders vägnar, träffade tidigare i veckan Trumps handelsminister Wilbur Ross på ett OECD-möte i Paris.

Ross sade då rakt ut att strafftullarna skulle införas. Dessutom kritiserade han kraftigt EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, som trädde i kraft för bara en vecka sedan. Ross sade att GDPR fick läggas till listan över handelshinder för amerikanska företag som vill bedriva verksamheter i och med EU.

När Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare i vår besökte Washington och Donald Trump, ett till synes hjärtligt möte och en relation mellan två världsledare som beskrevs som en spirande "bromance", så var ståltullarna ett av de politiska drag som Macron försökte avråda amerikanen från att göra.
På OECD-mötet i Paris i denna vecka var tonen från Macron en annan: han sade att EU nu måste se till att de amerikanska strafftullarna tas upp av WTO och att världshandelsorganisationen tar fram nya regler och verktyg om det behövs.

- Hot om ett handelskrig löser ingenting. Ett handelskrig är ett krig som alla alltid förlorar: våra industrier, våra bönder, våra konsumenter, sade Macron.

Donald Trump har hänvisat till "landets säkerhet" för att chockhöja de amerikanska importtullarna på stål till 25 procent, och tullarna på aluminium till 10 procent.

Det är en förklaring som inte accepteras av EU-kommissionen och flera av de enskilda EU-länderna. Nästan alla EU-länder är också Nato-länder, alltså allierade militärt med USA, och menar att de därför knappast kan räknas som hot mot USA:s säkerhet.

EU-kommissionen hävdar att USA försöker skydda och gynna sin egen stålindustri mot utländsk konkurrens, och därmed bryter mot WTO:s konkurrensregler - något som man vill föra fram i någon av handelsorganisationens tvistelösningskammare.

Men utspelet från Macron visar också på att enskilda EU-länder är beredda att förhandla om reglerna en smula, om USA så prompt vägrar att följa dem, i rädsla för ett totalt handelskrig.

Källa - 2018-05-31 16:05

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+