Utspelet Ryssland utvecklar nya vapen

Senaste nyheterna om Nato

Utspelet Ryssland utvecklar nya vapen Senaste nytt om Nato

Utspelet Ryssland utvecklar nya vapen - Ryssland utvecklar nya vapen för att "försäkra den strategiska maktbalansen" i världen.

Det säger president Vladimir Putin vid ett möte med toppmilitärer - i en inte särskilt diskret hänvisning till USA-ledda militäralliansen Nato.

- Vår uppgift är att effektivt neutralisera alla militära hot mot Rysslands säkerhet, säger Putin.

Putin levererade talet till ryska toppmilitärer vid ett möte på hans residens i Svarta havsorten Sotji. Han sade att Ryssland nu utvecklar en rad högteknologiska vapen med bland annat laser- och överljudteknik, vid mötet som är det avslutande i en rad samtal om militär modernisering som hållits under veckan.

Ryssland har meddelat att man kommer att fortsätta spendera pengar på att modernisera sin militär. Det trots att det framför allt på grund av det låga oljepriset råder ekonomisk kris i Ryssland.

- I dag håller vi de sista i en serie möten om väpnade styrkornas utveckling, säger Putin till de samlade militärerna, enligt en skriftlig version av talet som Kreml har publicerat på nätet.

- Vissa länder har till och med upphävt tidigare avtal, som de kring robotförsvar. Detta tydligt gjort i ett försök att vinna ensidiga övertag, säger Putin.


"Vi gör allt vi kan"

Kommentaren var en inte särskilt svårtydd hänvisning till Natos robotsköld i Europa, länge en källa till ilska från ryskt håll. Ur rysk synvinkel råder det inga tvivel om att robotskölden byggs med Ryssland i åtanke, något USA förnekar.

Nato framhåller å sin sida att robotförsvaret är just ett försvar, och därmed inget hot mot Ryssland. Moskva har dock inte låtit sig övertygas. Spänningarna mellan Ryssland och Nato har bara växt sedan relationen mellan USA och Ryssland nått en bottennivå ej skådad sedan kalla krigets slut.

- Därför vill jag säga än en gång: vi kommer att fortsätta att göra att vi behöver för att försäkra den strategiska maktbalansen, säger Putin vid mötet.

Den ryske presidenten tillägger att Ryssland anser att "försök att förändra eller förstöra" den balansen är "extremt farliga".

- Vår uppgift är att effektivt neutralisera alla militära hot mot Rysslands säkerhet, inklusive dem som följer av nyligen utplacerade strategiska robotförsvar, säger han.

Källa - 2016-11-18 19:07

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+