Vänsterpartiet kommer inte att få inflytande

Senaste nyheterna om Nato

Vänsterpartiet kommer inte att få inflytande Senaste nytt om Nato

Vänsterpartiet kommer inte att få inflytande - Allan Widman i replik till Hans Wallmark m fl, om Liberalernas hållning i fråga om kommande mandatperiods försvars- och säkerhetspolitik.

Moderaterna Hans Wallmark, Beatrice Ask och Karin Enström riktar på fem punkter kritik mot den rödgröna regeringens försvars- och säkerhetspolitik. Undertecknad delar på samtliga punkter denna kritik.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

De moderata riksdagsledamöterna menar att bland annat Liberalerna nu har ett särskilt ansvar för högre försvarsanslag och medlemskap i Nato.

Liberalerna har envetet arbetat för ett medlemskap i Nato sedan 1999. Liberalerna var det parti som först av alla beslutade att försvarsanslaget ska uppgå till minst två procent.

På den nya regeringens första dag interpellerade jag utrikesministern angående att avvisa varje tanke på ett svenskt undertecknande och tillträdande av konventionen om förbud mot kärnvapen. Samtidigt interpellerade jag försvarsministern i Nato-frågan.

Vad gäller budgeten ligger det försvarsanslag som riksdagen fattade före jul fast. Det innebär, för första gången på decennier, att anslaget ökar som andel av BNP. Efter 2021 ska den vidare färden om minst två procent fortsätta. Det är min förhoppning att hela Alliansen ska samverka till detta.

Till skillnad från Moderaterna och Centerpartiet har Liberalerna varit i opposition med den rödgröna regeringen sedan försvarsbeslutet våren 2015. Vi insåg att detta beslut - förvisso i hård konkurrens - var det mest underfinansierade försvarsbeslut som fattats i modern tid. Trots tillskott i tre omgångar kommer målen med beslutet inte att nås i slutet av nästa år.

Vänsterpartiet har naturligtvis inget inflytande över försvars- och säkerhetspolitiken. Det enda sätt på vilket de skulle kunna uppnå det vore ju om bland annat Moderaterna skulle medverka till att ge dem det och forma en majoritet i Sveriges riksdag. För mig framstår det som ytterst osannolikt.

Liberalerna gläds åt de tydliga besked som Moderaterna nu levererar. Och vi avhåller oss från att recensera den tid då partiet ensamt svarade för försvars- och säkerhetspolitiken under åren med Alliansregering.

Allan Widman (L) är försvarspolitisk talesperson.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-30 07:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+