Varför ska Ryssland respektera Sverige?

Senaste nyheterna om Nato

Varför ska Ryssland respektera Sverige? Senaste nytt om Nato

Varför ska Ryssland respektera Sverige? - Vi får inte dramatisera och tro att vi är direkt hotade", sade Stefan Löfven i Gomorron Sverige i morse. Två ryska korvetter med långdistansrobotar har förflyttats till Östersjön. Robotarna, som kan bestyckas med kärnvapen, har en räckvidd på åtminstone 165 mil. Ingen del av Europa går längre säker, med andra ord.

Att Ryssland kommer att starta krig mot Sverige verkar ha låg sannolikhet, enligt ÖB, som ändrat formuleringen från att tidigare kalla det "osannolikt". På den punkten har Löfven rätt om att det inte föreligger ett "direkt hot" - om man med det menar överhängande invasionsrisk. Men militär kapacitet kan användas på fler sätt. Ryssland behöver inte annektera Gotland för att få sin vilja igenom i Stockholm. Det räcker att vi tror på att Moskva är beredda att göra verklighet av sina hot. "Se på Krim", kan de säga. "Se på Georgien. Se på Syrien. Tror ni verkligen att vi bluffar?" Processen kallas finlandisering, eftersom det var så Ryssland påverkade Finland under lång tid. Formellt var Finland självständigt, men i realiteten hade Sovjetunionen stort inflytande över landets politik under kalla kriget. Ännu i dag kan man i Finland inte tala klarspråk om hotet från Ryssland. Med tillräcklig militär makt och trovärdighet i sina hot kan Ryssland finlandisera även Sverige. Och kanske är det vad som är på väg att ske.

På Aftonbladets ledarsida driver exempelvis Anders Lindberg linjen att det är borgerligheten som gör Ryssland till ett hot mot Sverige, eftersom man föreslår Natomedlemskap. Man får inte reta upp Moskva genom att visa försvarsvilja!

Genom sitt agerande vill Ryssland få oss alla att tänka: vad vill Ryssland att vi gör? Riskerar detta att provocera Ryssland? Så förändras ens världsbild bit för bit. Vore det inte bättre om vi lade våra intressen mer i linje med Rysslands, för avspänningens skull? Likt en misshandlad hustru som försöker undvika nästa slag från en oförutsägbar make genom att ändra på sig själv.

Men ärligt talat, varför ska Ryssland respektera Sveriges vilja? Vårt försvar är svagt. Vi ingår inte i någon försvarsallians. Och vi rustar knappt upp. Tanken tycks vara att om vi hukar oss tillräckligt lågt så kommer vi framstå som ofarliga. Bara vi blundar tillräckligt hårt så kan vi glömma att vi genom Lissabonfördragets solidaritetsförklaring lovat att bistå andra EU-länder vid en kris.

Återkommande jämförs Rysslands budget med USA:s eller Natos till de senares fördel. Det är sant att Rysslands militära utgifter är mindre än en tredjedel av Natos försvarskostnader i Europa. Men vapensystem och materiel är billigare att tillverka i Ryssland än i väst. De får mer pang för pengarna. Rysslands självupplevda svaghet kan paradoxalt nog göra landet ännu farligare, särskilt som de känner sig överkörda av Nato och väst. Inget vi säger kan ändra på det. Om Ryssland är en björn är det en skadeskjuten och utsvulten björn som ser sig om efter byten. Man förlorade kalla kriget, och nu vill man omförhandla ordningen som uppkom. Och varje eftergift tolkas som ett svaghetstecken.

Dessutom har de sin militär redo och på plats, medan Natos styrkor är spridda och skulle behöva fraktas långa sträckor för att kunna användas. "Amatörer pratar strategi, yrkesmän pratar logistik", som Linda Nordlund skrev på ledarsidan i måndags. Kort sagt, om Ryssland vill göra något i exempelvis Baltikum så hinner de förmodligen göra det innan ett försvar kan organiseras. Hellre en korvett i Östersjön än tio i Stilla havet, för att uppdatera ett gammalt ordspråk.

Hur stor del av Rysslands närområde kommer hinna finlandiseras innan vi lyckas samla krafterna? Kanske kan vi i Sverige lägga oss så platt att vi inte syns från Kaliningrad? Tillsätt en utredning!

Källa - 2016-10-27 18:25

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+