Varningen för Putin efter Trumps seger

Senaste nyheterna om Nato

Varningen för Putin efter Trumps seger - Donald Trumps Nato-uttalanden kan driva Rysslands president Vladimir Putin att testa gränserna, varnar flera svenska toppolitiker.

- Frågetecken öppnar alltid upp för andra att agera, säger försvarsminister Peter Hultqvist, S, som planerar att kontakta Trump-administrationen så fort som möjligt.

Men redan nu är budskapet färdigt:

- Jag förutsätter att de avtal som vi och andra länder gjort är oberoende av regering och president och att avtalen ligger fast mellan nationer, säger han.

Åtta timmar efter valresultatet stod klart skickade försvarsminister Peter Hultqvist, S, en glasklar signal tvärsöver Atlanten.

- Jag hade hellre önskat att Clinton blivit president eftersom att den administration vi nu har i USA hade troligen fört över våra samarbeten och avtal rakt av till nästa demokratiska administration, säger han.

Hultqvist pratar om det försvarssamarbete som finns mellan Sverige och USA och som innefattar till exempel övningsverksamhet, materielsamarbete, interoperabilitiet, internationella relationer och forskning.

- Jag förutsätter att det vi kommit överens om med USA ligger fast på det sätt som vi har överenskommit och på det sätt som vi arbetat fram till nu, säger Hultqvist.

Hultqvist har i dag diskuterat presidentvalet tillsammans med sina nordiska ministerkolleger på Nordefcos möte i Köpenhamn om fortsättningen på det fortsatta försvarssamarbetet.

- Vi är ju alla av samma uppfattning. Vi förutsätter att överenskommelser ligger fast.


Ska kontakta Trump-administrationen

Försvarsministern kommer nu se till att departementet kommer att ta kontakt med den nya administrationen så snart som möjligt. Och den svenska regeringen vill ha snabba besked om vilken försvarspolitik Trump avser att föra.

- Tyvärr har Trump under valrörelsen skapat osäkerhet av egen kraft genom sina luddiga uttalanden om Nato och uttalanden om relationen till Ryssland som vi ansett märkliga. Det har skapat en osäkerhet inte bara hos oss utan även hos många andra aktörer. Det finns all anledning att reda ut begreppen för att se vad man syftar till, säger försvarsministern.

I en intervju med New York Times i juli öppnade Trump för att det inte är säkert att USA skulle hjälpa militärt om Ryssland skulle attackera något av de baltiska Nato-länderna. Först vill han se över om landet uppfyllt sina åtaganden mot försvarsalliansen.

Hur påverkar hans uttalanden Sveriges säkerhetssituation?

- Det här med att bygga säkerhet är ett pussel av så många dimensioner. Både EU och Nato är två viktiga faktorer för att bygga säkerheten i Europa. Dessutom är den transatlantiska länken en viktig faktor. Det är klart att det händer något om man rubbar i de byggstenar som finns. Det är inte bra. Den här typen av uttalanden kan tolkas på olika sätt, och skapar osäkerhet och måste redas ut, säger han.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström, M, varnade tidigt på onsdagsmorgonen för att Trumps uttalanden om Nato-frågan kan trigga Rysslands president att testa gränserna.

- Osäkerheten kan locka fram försök, inte minst ifrån Putins sida, att testa, säger hon.


Ingen uppbackning från AKB

Men från sin partiledare Anna Kinberg Batra fick Enström ingen uppbackning.

- Jag tycker inte att man ska spekulera nu på morgonen när det här precis har hänt. Nu tillträder en president i Natos största medlemsland där Nato finns och fungerar som struktur för att bygga säkerhet tillsammans i vår del av världen med USA. Jag tycker vi ska ha så bra samarbete inom det som möjligt.

Liberalernas Jan Björklund ställer sig dock bakom varningen:

- Om han nu gör allvar av sina tankar då gungar Nato i sina grundvalar, och då flyttar Putin fram sina positioner i Europa. Det som hittills hållit tillbaka honom i till exempel Estland är just Nato.

Också Centerledaren Annie Lööf är bekymrad över de säkerhetspolitiska effekterna av valresultatet.

- Det är viktigt att nu göra allt för att säkerställa att valet av Donald Trump får så liten effekt som möjligt på säkerhetsläget i världen, inte minst i Sveriges närområde.

Försvarsministern är något mer försiktig.

- Det finns många risker när det inte är tydligt och klart i sådana här sammanhang. Då öppnar man upp för olika typer av ageranden. Men jag vill inte spekulera djupare i det där, säger han men lägger ändå till:

- Frågetecken öppnar alltid upp för andra att agera, säger försvarsministern.

Källa - 2016-11-09 20:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+