Varningen Sverige kan stå där med ett kavalleri

Senaste nyheterna om Nato

Varningen Sverige kan stå där med ett kavalleri - Kinas försvar håller på att rycka ifrån USA:s inom nya tekniker som AI, enligt en ny rapport. Nu varnar Saabs vd Håkan Buskhe för att även Sveriges försvar kan bli akterseglat om man inte tänker om.

- Fortsätter vi på det traditionella sättet kommer vi snart att stå där med världens främsta kavalleri, säger han.

Den stora Natoövningen Trident Juncture i Norge hade knappt tagit slut innan general André Lanata, chef för Nato:s tekniska omställning, började skryta om all ny teknik som prövats under övningen. Totalt ett 20-tal nya tekniska lösningar som kan förbättra läget för militären framöver.

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg var strax inne på samma linje och pekade bland annat på att Nato-ländernas fordon i det kyliga norska klimatet gått sönder betydligt oftare än de brukar göra. Problemet löste man genom att på plats ta fram reservdelar med hjälp av 3D-skrivare.

- Den här typen av teknik kan förändra hur vi skyddar våra trupper och genomför våra operationer, säger Jens Stoltenberg.

Användningen av 3D-skrivare i fält var också ett exempel på hur militären tar till sig allt mer teknik som utvecklas på den civila sidan. Det är en trend som håller på att leda till stora förändringar, men som inte verkar gynna varken Nato eller andra västländer som Sverige.

För ungefär samtidigt som Nato-ledningen målade upp en solig bild av hur de testat nya tekniska lösningar kom en rapport, beställd av den amerikanska kongressen, som pekade åt ett helt annat håll. Den visade att USA håller på att förlora sitt stora försprång när framför allt Kina drar nytta av allt deras snabbt växande teknikindustri gör för att sedan utveckla det till nya former av krigföring.

Försvarsexperterna som gjort utredningen påpekade att läget i USA nu skiljer sig drastiskt från hur det var på 1960- och 70-talen. Då var det militären som drev på forskningen och i praktiken betalade för en hel del av de innovationer som sedan lyfte Silicon valley.

I dag är läget det motsatta. Den privata sektorn investerar betydligt mer i avancerad ny teknik än vad staten gör.

Det innebär också att militären har allt svårare att få tillgång till det allra senaste. De privata företagen ligger före och om militären ska hänga med måste de få till ett betydligt bättre samarbete med den civila sidan.

I rapporten pekar man på att i Kina är läget snarast det motsatta. De har i flera år satsat hårt på att bygga upp en tekniskt avancerad industri och det syns på många sätt.

För 20 år sedan la USA till exempel 12 gånger mer på forskning och utveckling än Kina. I dag ligger de i princip på samma nivå, när man tar hänsyn till skillnad i köpkraft. Ryssland ligger däremot kvar på samma låga nivå som Kina tidigare gjorde.

Kinas president Xi Jinping har också gjort klart att landet måste dra nytta av civil teknik för att klara moderniseringen av landets försvar. Och regeringen verkar skjuta till rejält med pengar för att klara det.

En beräkning som Financial Times har gjort pekar på att kinesiska staten satsat åtminstone 500 miljarder kronor i privatägda företag som utvecklar teknik som även militären behöver.

Den snabba civila teknikutvecklingen påverkar även Sverige och Saabs koncernchef Håkan Buskhe räknar med att det nu behövs rejäla förändringar här också.

- Försvarsindustrin står inför ett paradigmskifte. Det måste bli fler samarbeten med den civila sidan och det måste bli samarbeten i nya former, annars hänger vi inte med. Fortsätter vi att jobba på det traditionella sättet kommer vi snart att stå där med världens främsta kavalleri och det är inte vad vi är ute efter, säger Håkan Buskhe.

Han pekar på att en del redan är på gång. Genom Combient samarbetar Saab till exempel med andra företag i Wallenbergsfären kring digitalisering inom industrin. Ett annat exempel är det gemensamma 3D-skrivarbolaget Amexci.

- Vi samarbetar även kring kvantdatorer och håller på att bygga en ihop med Chalmers. Den som lyckas med kvantdatorer kommer att helt förändra produkterna och dominera marknaden, säger Håkan Buskhe.

Det kan han möjligen ha rätt i för även de amerikanska utredarna pekar ut kvantdatorer som ett av de absolut viktigaste nya områdena för landets säkerhetspolitik. Men det är långt ifrån tillräckligt. I stort sett vartenda hajpat teknikområde som AI (artificiell intelligens), cybersäkerhet, big data och laservapen finns med på önskelistan.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har inte varit tillgänglig för en kommentar om hur han ser på svenska försvarets behov av mer samarbete med den civila teknikindustrin.

Källa - 2018-11-20 13:44

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+